Meserii căutate în pandemie. Cât poate câștiga un curier cu normă întreagă
[ad_1]
Zeci de mii de comenzi de mâncare se înregistrează în fiecare zi în Capitală. Volumul de muncă, oricum mai mare toamna, este acum alimentat și de valul patru al pandemiei, care a trimis în izolare zeci de mii de români infectați. Curierii fac față cu greu. În topul preparatelor comandate sunt două tipuri de burgeri și banane. De altfel, din ce în ce mai mulți clienți renunță să se mai ducă la supermarket și comandă acasă toate cumpărăturile necesare. Unii clienți comandă atât de des, încât curierul a ajuns aproape a doua familie.
„Avem o comandă și trebuie să ne îndreptăm către restaurant”, spune tânărul, consultând aplicația de pe smartphone.
Cătălin este unul dintre cei 17.000 de curieri din București înscriși într-o platformă de livrări. La început, lucra doar câteva ore pe zi, dar după ce și-a pierdut serviciul din cauza pandemiei, alergatul prin capitala aglomerată a devenit noul lui loc de muncă.
„Ar trebui să livrăm ce intră în această cutie, dar cutia se mărește, se dublează. De când cu pandemia, cei de la sediu au înțeles că trebuie să mărim un pic comenzile. Săptamana trecută am avut o comandă de 108 litri de apă”, povestește Cătălin Pavel.
Chiar și așa, tânărul spune despre el că este un curier fericit: „Poate nu o să pară foarte credibil, dar eu chiar sunt mulțumit când duc o comandă și omul spune: Mulțumesc!”.
La prânz, curierii stau la coadă
Ne-am dat întâlnire la orele prânzului – singurul moment de răgaz, pentru că se întâmplă să aștepte câteva minute la coadă, alături de alți colegi, pregătirea mâncării comandate prin aplicație.
Cătălin face zilnic 15 kilometri și ajunge să livreze în medie la 20 de clienți. Se amuză când își amintește că a transportat într-o zi două sosuri, iar într-o alta o singură porție de cartofi prăjiți. Unii clienți comandă acum atât de des, încât deja i-au devenit prieteni.
„Ne salutăm, deja ne știm, pentru că s-a întâmplat să livrez și la el de mai multe ori, și în același bloc și să ne și întâlnim în fața blocului”, explică curierul.
Teste COVID, comandate prin curier
Valul 4 îl înspăimântă, mai ales că nu trece zi să nu livreze teste COVID.
„Îmi este foarte frică să nu mă îmbolnăvesc, în continuare, m-am vaccinat, urmează și cea de-a treia doză, port mască, mănuși, mai mult de atât nu am ce să fac. Dar mi-e foarte frică”, mărturisește Cătălin.
Piața a crescut enorm: în doar trei ani, o singură companie a livrat produse în valoare de 250 de milioane de euro.
Din această afacere, curierii înscriși în aplicație au încasat 50 de milioane de euro. În total, aceștia au făcut 95 de milioane de kilometri pentru a livra cele 70 de milioane de comenzi date prin aplicație.
„Avem de la tineri studenți, la pensionari, profesori, oameni ce lucrează în ministere – de Interne, de exemplu – și lucrează parțial la noi, că pot să lucreze în ture”, spune Victor Răcariu – manager general regional al unei companii de livrări.
Salariul unui curier poate ajunge și la 6.000 de lei pe lună, dacă acesta lucrează cu normă întreagă.
Citiți și: Zeci de mii de români își iau un al doilea job. Cât se câștigă din ride-sharing
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..