Președintele Cehiei a ieșit de la Terapie Intensivă. Senatorii se pregăteau să-l declare inapt pentru funcțiePreședintele Cehiei, Milos Zeman, a ieșit din secția de Terapie Intensivă în care fusese internat la un spital din Praga, după mai multe săptămâni și în mijlocul unui blocaj politic major, relatează Euronews.

Zeman a fost transferat într-o unitate de reabilitare, conform reprezentanților spitalului în care a fost tratat. Ieșirea lui de la ATI vine în contextul în care senatorii cehi iau în considerare să-l declare inapt pentru rămânerea în funcție.

„În opinia spitalului, dat fiind bolii mai vechi de care suferă preşedintele Zeman, prognosticul pe termen lung este extrem de incert şi astfel posibilitatea ca el să revină la lucru în următoarele săptămâni este evaluată ca improbabilă”, a spus preşedintele Senatului ceh.

„Parlamentul trebuie, de aceea, să ia în discuţie activarea clauzei constituţionale care delegă altor oficiali atribuţiile preşedintelui, inclusiv numirea unui nou şef de guvern după alegerile din 8-9 octombrie”, a adăugat el. 

Conform presei cehe, șeful statului ceh suferă de probleme grave ale ficatului. Zeman a fost spitalizat în 10 octombrie, la o zi după alegerile parlamentare și a stat trei săptămâni la ATI.

Medicii spun că situația de sănătate a lui Zeman s-a îmbunătățit și că acesta suferit din cauza problemelor de sănătate legate de „cunoscutele sale boli cronice”. Conform spitalului, Zeman a ajuns în această stare din cauza „consumului slab de fluide și nutrienți”.

Situația politică din Cehia a intrat într-un blocaj major după alegerile din 9 octombrie în care premierul populist Babis a fost înfrânt. Președintele Cehiei are prerogativa constituțională de desemnare a premierului țării, însă Zeman, aflat în spital, nu a putut să o îndeplinească în această perioadă.

Editor : Adrian DumitruCitește mai mult..