Proteste în Austria și Olanda față de restricțiile impuse din cauza unui nou val al pandemiei de coronavirus

[ad_1]

Noile restricții impuse în mai multe țări din Europa care se confruntă cu o creștere accelerată a cazurilor de COVID au stârnit nemulțumire. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Vienei să protesteze, în timp ce în Olanda câteva sute de persoane au ieșit din nou să manifesteze, după ce în ajun situația a degenerat și s-a soldat cu confruntări violente și răniți în Rotterdam.

Proteste au avut loc și în Italia, unde circa 4.000 de persoane au demonstrat la Roma împotriva certificatului verde, dar și la Londra și Paris.

În Olanda, noile restricții anti-COVID au intrat în vigoare sâmbătă seară, în timp ce în Austria, de luni va fi carantină generală.  

Simpatizanții extremei drepte au demonstrat în Viena împotriva restricțiilor anti-epidemice Foto: Profimedia Images

Zeci de mii de persoane au protestat la Viena

Peste 35.000 de manifestanţi – potrivit poliţiei – s-au adunat sâmbătă și la Viena pentru a protesta față de măsurile de carantină şi vaccinare obligatorie anunţate de guvern în efortul de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Mulţimea, reunită în centrul capitalei austriece, la doi paşi de fostul palat imperial Hofburg, a agitat bannere denunţând „fascismul”, „tirania” şi „dictatura corona” sau spunând „Nu divizării societăţii”.

Manifestaţia s-a desfăşurat supravegherea unor forţe sporite de poliţie, îngrijorate de sosirea militanţilor neonazişti şi a huliganilor. Polițiștii au reţinut zece persoane. În afară de câteva grenade fumigene şi doze aruncate, manifestaţia a decurs calm în ansamblu.

Manifestaţia a fost organizată la apelul partidului de extremă dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţii), chiar dacă liderul formaţiunii, Herbert Kickl, testat pozitiv pentru coronavirus, a lipsit.

La o săptămână după ce au fost luat măsuri restrictive împotriva celor nevaccinaţi, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunţat vineri un lockdown pentru cei 8,9 milioane de locuitori ai ţării până în data de 13 decembrie. De luni, aceştia nu vor mai avea dreptul să-şi părăsească locuinţele decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Doar şcolile mai rămân deschise, dar se fac săptămânal teste PCR.

Guvernul va pregăti şi o lege care să facă obligatorie vaccinarea populaţiei adulte începând de la 1 februarie 2022. Cei care nu se conformează, riscă sancţiuni.

Cancelarul Schallenberg şi-a cerut vineri scuze față de persoanele vaccinate pentru că a fost nevoit să ia astfel de măsuri „radicale”. El a criticat forţele politice din ţară care se opun cu vehemenţă vaccinării, denunţând un atac împotriva sistemului de sănătate.

În schimb, într-o alocuţiune televizată, preşedintele austriac Alexander van der Bellen a avertizat în privința divizării societăţii, divizare care riscă „să se adâncească şi mai mult”.

Într-o Europă care a devenit din nou epicentrul epidemiei, cazurile au atins în ultimele zile în Austria niveluri ce nu au mai fost înregistrate din primăvara anului 2020: peste 15.000 de noi infecţii au fost raportate zilnic, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66%, puţin sub media europeană.

Noi proteste în Olanda. Ce măsuri intră în vigoare

Noi manifestaţii au avut loc sâmbătă în Olanda împotriva măsurilor sanitare, a doua zi după ce un la Rotterdam sute de persoane au protestat violent. 

Vineri, la Rotterdam, protestatarii au dat foc la mașini, au spart vitrine, au aruncat cu pietre și petarde în polițiști. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor violenți. Șapte persoane au fost rănite, inclusiv un jurnalist. Două dintre ele au răni cauzate de gloanțele de cauciuc. Un poliţist a fost transportat de asemenea la spital pentru a-i fi îngrijite rănile la picior, alţi agenţi având leziuni auditive provocate de petardele trase de manifestanţi.

Poliţia din Rotterdam a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost întrerupt transportul public şi oamenilor li s-a ordonat să plece acasă.

Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a calificat incidentele drept o „orgie a violenţei”, potrivit Agerpres, care citează AFP.

51 de persoane au fost reţinute. Informații care circulau pe rețelele sociale în legătură cu o persoană care ar fi murit la proteste au fost dezmințite de oficiali.

Protestatarii s-au adunat pentru a-şi exprima opoziţia faţă de planurile guvernului de a restricţiona accesul la evenimente în interior doar persoanelor care au un „corona pass”, ce arată că au fost vaccinate sau deja s-au vindecat după infecţie. Permisul este valabil şi pentru persoanele care nu au fost vaccinate, dar au dovada unui test negativ.

În Olanda, magazinele vor avea program redus, guvernul recomandă ferm telemunca, protestele sunt interzise, iar meciurile de fotbal vor fi fără suporteri.

Ţările de Jos au reimpus unele măsuri de lockdown weekendul trecut, iniţial pentru pentru trei săptămâni, într-un efort de a încetini reapariţia contagiunii cu coronavirus, dar infecţiile zilnice au rămas la cele mai înalte niveluri de la începutul pandemiei. Autorităţile au raportat joi un record de peste 23.000 de noi cazuri, cu mult peste maximul zilnic anterior, de 13.000, atins în decembrie 2020.

După Rotterdam, au izbucnit violențe și la Haga

Sâmbătă olandezii au ieșit din nou să protesteze, iar seara, la Haga, au izbucnit ciocniri. Într-un cartier popular al oraşului în care se află sediul executivului, câteva sute de oameni au aruncat cu pietre şi obiecte în poliţişti şi au incendiat biciclete. A avut loc cel puţin o arestare.

La Breda, în sud, în apropiere de frontiera cu Belgia, circa 300 de persoane au defilat pe străzile oraşului, purtând pancarte cu inscripţia „Nu carantinei” şi opunându-se planului guvernamental de a restricţiona accesul persoanelor nevaccinate în unele locuri, în special în baruri şi restaurante.

Mai multe sute de manifestanţi s-au adunat de asemenea în Piaţa Dam, în centrul capitalei Amsterdam, încadraţi de o prezenţă poliţienească masivă. Organizaţia United We Stand Europe și-a anulat totuşi manifestaţia pe care intenţiona să o desfăşoare la Amsterdam, explicând că menţinerea ei „nu i se pare justă” după haosul care a lovit vineri seara centrul Rotterdamului, al doilea oraş ca mărime al ţării.

Antivacciniștii au protestat și în Australia

Mii de oponenţi ai vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 s-au adunat sâmbătă în mai multe oraşe din Australia, a informat AFP, preluată de Agerpres.

Protestele au avut loc în contextul în care circa 85% dintre australienii cu vârsta de peste 16 ani sunt complet vaccinaţi şi au revenit la o viaţă aproape normală.

Manifestanţii adunaţi sâmbătă în cele mai mari oraşe ale ţării au demonstrat împotriva vaccinării obligatorii, care este impusă doar în anumite state şi teritorii pentru anumite categorii profesionale.

La Melbourne, câteva mii de oameni au cerut închiderea premierului statului Victoria, Daniel Andrews, şi au protestat față de un proiect de lege care acordă mai multe puteri guvernului statului Victoria pentru a lupta împotriva pandemiei. De altfel, circa 2.000 de persoane au manifestat la Melbourne pentru a se opune mitingului anti-vaccinare, acesta fiind prima contramanifestație de la începutul pandemiei.

Cu toate acestea, nu au mai fost raportate ciocniri cu poliţia, spre deosebire de protestele anterioare, sau apeluri ca liderii politici să fie spânzurați.

Potrivit poliţiei, până la 10.000 de persoane s-au adunat și la Sydney, printre care şi antivaccinişti.

Australia a înregistrat peste 195.000 de cazuri de COVID-19 şi 1.933 de decese asociate acestei boli la o populaţie de peste 25 de milioane de locuitori de la începutul pandemiei.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..