Valeriu Gheorghiță avertizează în privința „marelui risc” și a unui pericol „catastrofal”: mutația care ar eluda răspunsul imun

[ad_1]

Există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire: apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar. O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante.

„Nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a arătat, duminică seara, la Digi24, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID din România.

Medicul militar a avertizat că există un mare risc și un pericol, care ar fi o adevărată catastrofă, dacă virusul SARS-CoV-2 continuă să se răspândească intens în Europa: apariția unei mutații care să reușească să ocolească răspunsul imun al organismului, indiferent că acesta ar veni din vaccinare sau din trecerea prin boală. În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, „ar însemna să luăm totul de la capăt”.

Scenariul din Germania s-ar putea repeta în România

Este foarte posibil ca scenariul din Germania, care a trecut foarte repede de la valul 4 la valul 5 al pandemiei, să se repete și în România, în condițiile în care rata de vaccinare în România, cel puțin pentru populația adultă, este undeva la 47 la sută cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă că sunt în continuare foarte mulți oameni vulnerabili, care se pot infecta cu ușurință.

„Evident că vom fi la fel de vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2 în perioada următoare. Dacă ne uităm că la nivelul regiunii europene sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei, iar OMS estimează că până la sfârşitul lui februarie, în situaţia actuală, în evoluţia actuală, am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti, vieți omenești pe care le putem preveni”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Nimeni nu este în siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță

El a spus că atunci când este necesară protejarea comunității, trebuie luate anumite măsuri, chiar dacă la nivel individual poate să existe sentimentul că anumite libertăți sunt încălcate.

„Cu siguranță această decizie este de natură politică”, a spus Valeriu Gheorghiță, referindu-se la legea pentru certificatul verde, blocată în prezent în Parlament. „Mi-aș dori să existe dezbateri serioase și să se ajungă într-un final la un consens, încât să se implementeze cât mai repede. Trebuie să înțelegem că noi suntem parte a țărilor europene, facem parte din țările membre UE, că infecția cu SARS-CoV-2 este infecție transmisibilă, contagioasă și nu se limitează la teritoriul unei țări și Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate țările bine. Practic, nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Țările cu rată de vaccinare mică, potențial bazin de generare a noilor variante

România, Bulgaria și celelalte țări cu rate mici de vaccinare în Europa pot la un moment dat să reprezinte „potențialul bazin de generare a noilor cazuri, dar și a noilor variante virale, pentru că, să nu uităm, de fapt acesta este un alt lucru extrem de important, și anume că pe măsură ce vom avea în continuare un număr foarte important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri”, a explicat el. „Acesta este marele risc, de a asista la o varitantă virală care să fie adaptată, care să aibă mutații care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„Ar însemna să o luăm de la capăt”

„La acest moment, rata de contagiozitate pe care o are varianta Delta este suficient de crescută, similară cu ceea ce regăsim în bolile copilăriei – vărsat de vânt sau în alte boli înalt transmisibile – deci este puțin probabil să se ducă mai sus de atât, deși nu este exclus nici acest lucru, dar îngrijorarea noastră este cea legată de apariția unor variante virale care să ocolească răspunsul imun, care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, a insistat Gheorghiță.

El a spus că într-un astfel de scenariu, din fericire, avem o tehnologie din punct de vedere științific, tehnologia bazată pe ARN mesager, care permite adaptarea într-un timp relativ scurt a vaccinurilor și permite un vaccin care să fie sigur și eficient. „Dar înseamnă să reluăm de la capăt tot ceea ce am făcut până acum și să pierdem atâtea luni, suntem la 11 luni de la debutul campaniei de vaccinare în general, la nivel mondial”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..