Inuiții din Groenlanda cer Danemarcei despăgubiri pentru un experiment eșuat

[ad_1]

Șase inuiți din Groenlanda, duși în copilărie în Danemarca în cadrul unui experiment social eșuat, cer despăgubiri de la statul danez, relatează BBC.

Inuiții, acum în vârstă de 70 de ani, sunt supraviețuitorii unui grup de 22 de copii care au fost luați în 1951 din casele lor pentru a fi educați ca „mici danezi”. Când s-au întors în Groenlanda, au fost plasați într-un orfelinat și mulți nu și-au mai văzut familiile.

Cei șase supraviețuitori cer despăgubiri de câte 37.800 de dolari, potrivit avocatului lor.

Autoritățile daneze nu au făcut până acum nicio declarație publică pe acest subiect.

Anul trecut, premierul danez Mette Frederiksen a prezentat oficial scuze, în numele țării sale, pentru acest experiment.

„Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat. Dar putem să ne asumăm responsabilitatea și să ne cerem scuze față de cei de care ar fi trebuit să avem grijă, dar nu am reușit să o facem”, a spus ea.

Groenlanda este un teritoriu autonom în cadrul regatului Danemarcei și se bazează pe Copenhaga pentru gestionarea monedei, a relațiilor externe și a apărării, precum și pentru acordarea unei subvenții anuale importante.

În 1951, autoritățile daneze au decis că o modalitate de a moderniza Groenlanda ar fi crearea unui nou tip de groenlandez.

Profesorii și preoții au fost rugați să identifice copiii care ar putea fi reeducați și cărora li s-ar putea oferi o „viață mai bună” în Danemarca continentală, iar apoi să se întoarcă pentru a fi modele pentru relațiile dintre Groenlanda și Danemarca, potrivit Mediafax. Multe familii au fost reticente, dar unele au cedat, iar în mai 1951, nava MS Disko a plecat din Nuuk cu 22 de copii la bord.

La sosire, copiii au fost privați de contactul cu rudele, aveau dificultăți de comunicare în limba daneză-groenlandeză și au fost plasați în centre de plasament.

Editor : M.B.

[ad_2]

Citește mai mult..