Varianta Omicron, detectată în Olanda înainte de primele cazuri venite din Africa de Sud

[ad_1]

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată în Olanda înaintea celor două zboruri sosite săptămâna trecută din Africa de Sud, având la bord pasageri purtători ai virusului, au anunțat marţi oficiali olandezi din domeniul sănătății, potrivit Reuters.

„Am descoperit varianta Omicron a coronavirusului în două probe care au fost prelevate pe 19 noiembrie şi 23 noiembrie. Nu este clar dacă aceste persoane au vizitat sudul Africii”, a anunțat Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din Olanda, potrivit Reuters.

61 din peste 600 de pasageri din zboruri provenind din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv la COVID-19 şi au intrat în carantină după ce au sosit în Olanda vinerea trecută, pe 26 noiembrie.

Cel puţin 13 din cei 61 erau infectați cu noua tulpină, a precizat Institutul naţional pentru Sănătate Publică (RIVM).

Experții OMS au decis pe 26 noiembrie că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o „variantă îngrijorătoare”, care are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Cunoscută sub denumirea B.1.1.529, noua tulpină a primit numele Omicron, din alfabetul grec.

Organizația Mondială a Sănătății a primit prima notificare din partea Africii de Sud despre noua tulpină B.1.1.529 pe 24 noiembrie, potrivit OMS. Primul caz confirmat de infecție cu tulpina B.1.1.529 (Omicron) a fost la o probă colectată pe 9 noiembrie.

Autorităţile olandeze au început demersuri pentru a contacta şi testa alţi 5.000 de pasageri care au călătorit dinspre Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

În Olanda, duminică au intrat în vigoare măsuri anti-COVID-19 mai riguroase pentru a stăvili ratele zilnice de cazuri, peste 20.000, şi a uşura presiunea asupra spitalelor.

Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani.

Editor : Bogdan Pacurar

[ad_2]

Citește mai mult..