Studiu: Uraganele din Atlanticul de Nord au devenit mai frecvente din cauza încălzirii climei

[ad_1]

Specialiştii în climatologie dezbat de mulţi ani dacă regiunea Atlanticului de Nord s-a confruntat cu mai multe uragane în ultimul secol în comparaţie cu alte perioade din trecutul planetei noastre, ţinând cont de incertitudinile privind fiabilitatea datelor istorice. Însă un nou studiu realizat în Statele Unite sugerează că această creştere a numărului de uragane este reală, informează Reuters.

„Pe măsură ce mergi tot mai mult înapoi pe firul istoriei, observaţiile ştiinţifice devin tot mai rare”, a declarat Kerry Emanuel, profesor de meteorologie la Massachusetts Institute of Technology (MIT). „Fără îndoială, am ratat câteva furtuni” în cronologia ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea, a adăugat profesorul american.

El a renunţat la vechile înregistrări meteorologice şi s-a orientat spre simulările computerizate pentru a recrea condiţiile climatice din ultimii 150 de ani. Folosind trei modele climatologice, specialistul american a căutat „seminţele” uraganelor, condiţii care pot să producă o furtună, pentru a depista astfel câte dintre acele „seminţe” s-au transformat într-adevăr apoi în uragane.

Rezultatul este următorul: furtunile din Oceanul Atlantic, mai ales uraganele majore, au devenit într-adevăr mai frecvente, pe măsură ce temperaturile de pe Terra au crescut la rândul lor. Studiul a fost publicat joi în revista Nature Communication.

Concluziile studiului sunt în concordanţă cu înregistrările oficiale ale furtunilor din Atlantic realizate în perioada recentă de la bordul avioanelor şi sateliţilor şi, în trecut, de pe uscat sau de la bordul navelor.

Deocamdată nu este clar motivul pentru care există mai multe furtuni în Atlantic, care reprezintă aproximativ 12% din totalul cicloanelor tropicale de pe Terra. Modelele computerizate nu arată creşteri similare pentru alte regiuni predispuse la astfel de fenomene, precum Pacificul de Est şi Golful Bengal.

Creşterea numărului de uragane care ajung pe uscat înseamnă că se vor înregistra pagube materiale tot mai mari

Kerry Emanuel spune că o posibilă explicaţie pentru acest impact în Atlantic ar putea fi o modificare a curenţilor oceanici provocată de încălzirea globală, însă ar putea exista şi alţi factori, pe lângă schimbările climatice, care să influenţeze frecvenţa uraganelor.

Creşterea numărului de uragane din Atlantic care ajung pe uscat înseamnă că pagube materiale tot mai mari vor fi înregistrate în regiunile costiere.

Uraganul Ida din acest an, care a lovit statul american Louisiana cu forţa unui uragan de categorie 4 în luna august, a ucis aproape 100 de persoane în Statele Unite şi a provocat pagube estimate la 65 de miliarde de dolari, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration.

Oamenii de ştiinţă au ajuns deja la concluzia că modificările climatice determină o intensificare a uraganelor, făcându-le totodată să dureze mai mult şi să înainteze pe distanţe mai mari deasupra uscatului, generând ploi mai abundente înainte de a se îndrepta spre alte regiuni, mai notează sursa citată de Agerpres.

„Au existat multe incertitudini legate de tendinţele referitoare la numărul cicloanelor tropicale”, a declarat Michael Mann, profesor de climatologie la Pennsylvania State University, care nu a participat la acest studiu.

Însă dovezile ştiinţifice sunt clare în privinţa modificării frecvenţei furtunilor puternice şi distrugătoare, a adăugat Michael Mann. „Numărul lor va continua să crească, atât timp cât noi vom continua să încălzim planeta prin arderi de combustibili fosili şi prin poluarea cu carbon”, a concluzionat specialistul american.

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]

Citește mai mult..