Islanda a ridicat nivelul de alertă pentru vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din ţară
[ad_1]
Islanda a ridicat luni nivelul de alertă pentru vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din ţară, după detectarea în cursul dimineţii a unei activităţi seismice în apropierea sa, printre care şi un seism cu magnitudinea 3,6 grade, relatează AFP.
Situat într-o zonă nelocuită şi inaccesibilă din centrul ţării, acest vulcan situat sub un imens gheţar era deja monitorizat în urma unei viituri provocate de ruperea unui lac glaciar, de natură să declanşeze o erupţie.
În timpul ultimei sale erupţii, în urmă cu zece ani, norul de cenuşă a provocat mici întreruperi ale traficului aerian, cu aproximativ 900 de zboruri anulate, dar nu la fel ca Eyjafjallajökull ( 100.000 de zboruri anulate şi zece milioane de pasageri blocaţi) în 2010.
Nivelul de alertă a fost ridicat la „portocaliu” în loc de „galben” din cauza unei „activităţi seismice ridicate”, a indicat Biroul meteorologic islandez (IMO) pe site-ul său.
Destinat aviaţiei pentru a semnala riscul de erupţie, codul de culoare atribuit lui Grimsvötn înseamnă că vulcanul „indică o activitate crescută cu o probabilitate mai mare de erupţie”, conform scării definite de IMO.
Mai multe cutremure cu magnitudinea de până la 3,6 grade au fost înregistrate luni dimineaţă.
Erupţiile recente ale vulcanului Grimsvötn au avut loc la un interval cuprins între cinci și zece ani
Codul roşu indică faptul că o erupţie este considerată iminentă cu o emisie probabil semnificativă de cenuşă care poate afecta traficul aerian, sau când este în desfăşurare o erupţie problematică pentru transportul aerian.
Dacă în ultimele două zile activitatea seismică a vulcanului s-a intensificat, deocamdată nu a fost detectat niciun cutremur ce poate duce la o creştere a magmei subterane (un „tremur”, în vulcanologie), subliniază IMO.
Această activitate seismică s-a produs probabil din cauza scăderii presiunii deasupra vulcanului, subliniază IMO. Un fenomen natural brutal cunoscut sub numele de „jökulhlaup”, acest flux tumultuos de apă care a început în urmă cu zece zile a atins debitul maxim duminică dimineaţa, mai notează sursa citată de Agerpres.
O presiune asupra vulcanului, cauzată de debitul a milioane de tone de apă, poate declanşa o erupţie, cum a mai fost cazul în 2004, dar şi în 1934 şi 1922.
Situat sub cel mai mare gheţar al Islandei, numit Vatnajökull, vulcanul Grimsvötn a erupt ultima dată în 2011. Erupţiile recente ale vulcanului Grimsvötn au avut loc la un interval cuprins între cinci și zece ani.
Editor : Liviu Cojan
[ad_2]
Citește mai mult..