Atenție la cozonacii cu E-uri din comerț, atrage atenția Protecția Consumatorilor

[ad_1]

Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi atenţionează pe cei care vor să cumpere de sărbători cozonaci din comerţ că din analiza mai multor produse se constată „existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul”.


In articol:


Cozonacii din comerţ conţin E-uri care ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care îi consumă, spune preşedintele Protecţiei Consumatorului, Mihai Culeafă. Este vorba despre tartazină şi coloranţi artificiali, care au efecte dăunătoare asupra sănătății noastre. 

Citeste si: VIDEO| De sărbători, ofertele tentante de pe internet se pot dovedi mari țepe

Ce pericole se ascund în produsele din patiserii

Șeful ANPC le recomandă consumatorilor să nu acorde încredere unor produse de panificație doar pe baza ambalajului sau aspectului.

„În preajma sărbătorilor, unele dintre preparatele considerate nelipsite de pe mesele românilor de pretutindeni sunt cozonacii.
Dacă în trecut se punea un accent deosebit pe prepararea cozonacului în mod individual, ‘în casă’, astăzi, având în vedere dezvoltarea locaţiilor tip patiserii, consumatorul apelează tot mai mult la serviciile acestora”, transmite ANPC, precizând că unii cumpărători pot omite aspecte importante în ceea ce priveşte produsul”.

Eticheta trebuie studiată cu atenție: cele mai periculoase E-uri

Preşedintele ANPC îşi propune, alături de o parte din echipa de control, să aducă la cunoştinţă consumatorilor români şi dezavantajele cozonacilor achiziţionaţi din comerţ, care fac referire la conţinutul lor.

Mihai Culeafă a insistat pe nevoia imperativă de cunoaştere a etichetei de către consumatori.

„Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ, se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului. Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin”, menţionează șeful ANPC.

Citeste si: Cea mai bună carne pentru sarmale. Reţeta perfectă de Crăciun

Ce aspecte trebuie avute în vedere la târgurile de Crăciun

ANPC mai atrage atenţia că în această perioadă, târgurile de profil îşi deschid porţile. În acest sens, consumatorului îi revine responsabilitatea de a-şi alege alimentele în funcţie de ingrediente, dar şi de indicaţiile de pe etichetă şi anume, data valabilităţii produsului, condiţiile de păstrare sau prezenţa alergenilor.

De asemenea, starea sau aspectul ambalajului ori a spaţiului de depozitare pot reflecta calitatea produsului, mai spus oficialii ANPC.

[ad_2]

Citește mai mult..