Unul dintre șefii Poliției de Frontieră Timiș lua jumătate din banii rețelei de traficanți

[ad_1]

Patru persoane au fost reținute într-un dosar în care cei de la DIICOT anchetează polițiștii de frontieră din Timiș care ar fi implicați în sprijinirea rețelelor de trafic de migranți. Mai exact, este vorba despre doi polițiști de frontieră și două persoane dintr-o rețea de traficanți, polițiștii ar fi primit bani în schimbul protecției acestora.


In articol:


În schimbul acestor servicii, polițiștii de frontieră ar fi primit banii direct în conturi, iar întâmplările ar fi avut loc în perioada ianuarie 2020-februarie 2021.

Comisarul-șef de la Poliția de Frontieră Timiș a fost audiat

Potrivit DIICOT, Comisarul-șef ar fi primit jumătate din câștigurile grupării, în schimbul protecției oferite de echipa sa. Pentru căutarea de probe, procurorii DIICOT București, însoţiţi de ofiţeri DGA au făcut opt percheziții în județul Timiș, la sediul unei instituții publice, dar și la domiciliile unor membri ai grupării.

Dosarul vizează fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dar și folosirea în mod direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității ori permit accseul unor persoane neautorizate la aceste informații. 

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă, schimbări pentru programul „Prima Casă”

Ce au spus cei de la DIICOT

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2020- februarie 2021, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat, un ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de șef Birou Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere în cadrul STPF Timiș a primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câștigurile obținute de către gruparea infracțională specializată în săvârșirea infracțiunii

de trafic de migranți, pentru a nu îndeplini un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv sesizarea și efectuarea de investigații față de membrii acestei grupări infracționale, preluarea și coordonarea, prin intermediul lucrătorilor de poliție aflați în subordinea sa, a investigațiilor inițiate de alte unități de poliție ca urmare a activității de constatare a infracțiunii flagrante comise de către membrii acestei grupări, în vederea stopării acestora”, au declarat reprezentanții DIICOT.

Citeste si: Octavian Jurma: „Suntem deja în valul 5. Tulpina Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului”

Protecția polițiștilor de frontieră

Probele adunate de anchetatori au arătat că grupul infracțional care se ocupa de transportul migranților a avut parte de „rotecția conferită de către principalele autorități de aplicare a legii având competență exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere”, spun procurorii. 

„Comisarul șef a creat aparența utilizării unor membri ai grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori, deși în realitate aceștia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere din cadrul STPF Timiș”, spun cei de la DIICOT, citează Digi24.

Citeste si: Alt incendiu la subsolul unui bloc din România. Patru adulţi şi un minor, evacuați de pompieri

Cercetările procurorilor au arătat că un alt agent de frontieră a sprijinit un alt grup infracțional organizat, ce era specializat în trafic de migranți și oferea informații cu privire la controalele efectuate în alte localități, unde erau cazați migranții. 

De asemenea, a reieșit faptul că agentul de frontieră și-a încălcat atribuțiile de serviciu, deoarece avea la cunoștință de existența unor infracțiuni circumscrise migrației ilegale pentru care nu a luat măsurile prevăzute de lege. Mai mult decât atât, ar fi divulgat din interior informații ale membrilor din gruparea respectivă, oferindu-le impresia că beneficiază de protecția autorităților care ar trebui să prevină și să combată aceste tipuri de infracțiuni.

Citeste si: Primarul din Beleți-Negrești, dispărut și găsit în apele râului Argeș, a fost reținut de polițiști

[ad_2]

Citește mai mult..