Justiţia din Belgia a suspendat decizia guvernului de închidere a teatrelor şi sălilor de spectacol



Justiţia belgiană a suspendat marţi închiderea teatrelor şi a sălilor de spectacol anunţată săptămâna trecută în Belgia de prim-ministrul Alexander De Croo pentru a opri răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, relatează AFP.

Autorităţile nu au demonstrat „în ce mod sălile de spectacol din sectorul cultural ar fi locuri deosebit de periculoase pentru sănătatea şi viaţa oamenilor deoarece favorizează răspândirea coronavirusului până în punctul în care este necesară ordonarea închiderii”, a apreciat Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă belgiană.

Guvernul belgian a decis pe 22 decembrie să închidă teatrele, sălile de spectacol şi cinematografele, provocând indignarea lumii culturale în Belgia. Câteva mii de peroane, 5.000 conform poliţiei, au manifestat duminică la Bruxelles pentru a cere retragerea acestei măsuri.

Unele cinematografe și teatre anunţaseră deja că nu se vor supune autorităţilor ca răspuns la o decizie „ineptă”, în timp ce asociaţii precum Liga Drepturilor Omului sau Federaţia angajaţilor din artele spectacolului au pregătit acţiuni în justiţie împotriva închiderilor.

Nemulţumirea faţă de autorităţile federale şi regionale din Belgia, care, în urmă cu mai bine de o lună, ca răspuns la creşterea numărului de infecţii, au început să întărească măsurile cu cerinţe precum închiderea barurilor şi restaurantelor pe timp de noapte şi obligativitatea telemuncii în proporţie de 80 %, s-a extins şi în comunitatea academică şi ştiinţifică.

Editor : M.L.



Citește mai mult..