Polonia îşi recheamă ambasadorul de la Praga, după ce acesta a criticat guvernul de la VarșoviaNoul ambasador polonez la Praga este pe cale să fie rechemat pentru că şi-a criticat ţara în conflictul cu Cehia din cauza unei mine de cărbune, a anunţat joi seară guvernul de la Varşovia, transmite AFP.

„Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a decis să demareze procedura de rechemare a ambasadorului polonez în Republica Cehă. Declaraţiile extrem de iresponsabile despre mina Turow nu sunt acceptabile”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Müller.

Cehia cere închiderea acestei mine, situată în apropierea graniţei cu Polonia.

Potrivit autorităţilor cehe, exploatarea acestei mine de lignit la suprafaţă are efecte negative asupra mediului în regiunile de graniţă în care locuitorii se plâng de zgomot, praf şi de aprovizionare redusă cu apă.

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, ambasadorul polonez Miroslaw Jasinski şi-a exprimat încrederea într-o viitoare soluţie amiabilă a conflictului legat de mină.

Vorbind despre originile conflictului din jurul minei, însă, ambasadorul polonez a estimat că „este vorba de o lipsă de empatie, o lipsă de înţelegere şi o lipsă de voinţă de angajare în dialog, mai ales din partea poloneză”.

În luna mai, Curtea de Justiţie a UE, sesizată de Praga, a dispus, printr-o decizie preliminară (în regim de urgenţă) încetarea imediată a exploatării minei. Această decizie a fost urmată în septembrie de condamnarea Varşoviei la o amendă de 500.000 de euro pe zi până la închiderea minei de lignit, mai notează sursa citată de Agerpres.

Autorităţile poloneze au declarat că refuză să plătească aceste penalităţi deoarece consideră ilegală această sancţiune.

Miroslaw Jasinski şi-a preluat oficial postul de ambasador al Poloniei în Cehia pe 20 decembrie.

 

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..