Novak Djokovic află dacă primește viză pentru Australian Open. Guvernul de la Canberra și-a făcut cunoscută poziția înaintea audierii



Novak Djokovic ar trebui să afle în următoarele ore dacă va primi permisiunea să participe la Australian Open – turneul pe care l-a câștigat de nouă ori până acum – sau dacă trebuie să-și facă bagajele și să plece acasă. Procesul va fi transmis LIVE, începe la ora 01:00 dimineața, ora României, iar celebrul tenismen va fi în sală.

După ce autoritățile federale australiene au refuzat să-i permită intrarea în țară, din cauză că nu este vaccinat, scandalul în care este implicat numărul 1 mondial a stârnit un interes imens. Audierea lui Novak Djokovic va fi transmisă în direct, iar decizia are la bază tocmai dorința de a asigura transparență, ca să nu existe loc de interpretări și speculații conspiraționiste.

Audierea a început cu întârziere din cauza unor probleme tehnice

ACTUALIZARE LUNI, 10 IANUARIE, ORA 1:50. Audirea a început, dar din cauza unor defecțiuni tehnice, presa nu poate auzi ce se petrece înăuntru.

Avocații lui Djokovic au cuvântul primii. Ei vor susține că tenismenul a fost tratat incorect și fără o procedură adecvată la aeroport. De asemenea, vor arăta că potrivit prevederilor federale în vigoare, o infecție recentă cu Covid este o excepție valabilă de la cerința privind obligativitatea vaccinării la intrarea în Australia.

Se preconizează că audierile vor dura mai multe ore, timp în care ambele părți își vor prezenta argumentele.

Avocații lui Djokovic vor începe primii, iar reprezentanții guvernului australian vor răspunde apoi după-amiază (ora locală). Inițial, pledoaria lor era preconizată pentru ora locală 15:00 (luni, ora 06:00, ora României).

Judecătorul a dispus ca ambele părți să nu aibă la dispoziție mai mult de 120 de minute pentru pledoariile orale. Deci, teoretic, cu toată decalarea de program apărută din cauza întârzierii din motive tehnice, toate argumentele ar trebui să se încheie până la ora locală 18:00 (ora 9:00, ora României).

Decizia ar putea întârzia până marți

ACTUALIZARE LUNI, 10 IANUARIE, ORA 1:30. Audierea întârzie să înceapă, din cauza unor probleme tehnice. 

Potrivit BBC, nu există nicio certitudine că judecătorul Anthony Kelly va lua decizia luni. Și-ar putea rezerva dreptul să o anunțe anunța marți.

Însă chiar dacă Novak Djokovic câștigă apelul, nu există nicio garanție că va putea juca la Australian Open. Ministrul imigrației are în continuare dreptul de a anula din nou viza, deși, dacă acest lucru s-ar întâmpla, Australia riscă să dobândească o imagine și mai proastă decât o are deja după bâlbele din acest caz.

Australia cere ca toți vizitatorii străini să fie vaccinați cu două doze sau să efectueze 14 zile de carantină. Mulți australieni au fost revoltați când au aflat, pe 4 ianuarie, că un superstar al tenisului a fost aparent lăsat să intre direct în țară, deși nu a prezentat vreo dovadă a vaccinării. Ar fi avut, în schimb, o scutire medicală.

Temându-se de consecințele politice, premierul Scott Morrison l-a avertizat pe Djokovic că va fi trimis acasă dacă nu reușește să prezinte o dovadă medicală adecvată, deși inițial spunea că va lăsa decizia la latitudinea statului Victoria, unde se desfășoară turneul.

Djokovic a aterizat miercurea trecută în Australia, aproape de miezul nopții, pe aeroportul din Melbourne. A fost evaluat și i s-a respins intrarea în țară. După opt ore petrecute pe aeroport, viza sa a fost anulată, iar sportivul a fost dus în centrul special rezervat imigranților.

A urmat o dispută haotică, pe mai multe planuri, urmărită la nivel planetar. Acum decizia îi aparține judecătorului.

Cum a început saga lui Djokovic în Australia

Novak Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o „derogare medicală” pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.

Avocații tenismenului sârb susțin că acesta a avut recent COVID-19, fiind testat pozitiv pe 16 decembrie. Ei cer să fie lăsat să intre în Australia, deoarece se află în perioada de 6 luni de după îmbolnăvire și nu ar avea nevoie de vaccin. Pe acestă bază, Novak Djokovic a primit o scutire de la obligativitatea imunizării din partea unei comisii independente de medici, la cererea Federației de Tenis din Australia. Decizia nu a fost acceptată însă de autoritățile federale australiene.

Controversele stârnite de „cazul Djokovic”

Pe de altă parte, există semne de întrebare privind îmbolnăvirea numărului 1 mondial. Exact pe 16 decembrie, în ziua în care ar fi testat pozitiv la COVID, Novak Djokovic a mers la Poșta Serbiei, care a lansat o serie de timbre în onoarea lui. Iar a doua zi, pe 17 decembrie, el a decernat premii celor mai buni jucători de tenis, copii și juniori, din Belgrad. Nimeni nu purta mască la evenimentul ținut chiar la academia de tenis a jucătorului din Belgrad.

Citiți și: Serbia a înaintat un protest oficial ambasadorului Australiei la Belgrad: Novak Djokovic este tratat ca un terorist

Djokovic, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat, urmând să rămână până luni într-un hotel din Melbourne.

Novak Djokovic se află de joi într-un centru de carantină din Melbourne, devenit loc de pelerinaj pentru susținătorii săi. Campionul sârb a fost plasat la centrul Park Hotel, destinat solicitanţilor de azil, şi aşteaptă acolo răspunsul la apelul împotriva respingerii vizei.

Citiți și: Scandal uriaș făcut de familia lui Djokovic: „Îl țin pe Novak al nostru, mândria noastră, în captivitate”

Nu toate opiniile îi sunt însă favorabile lui Novak Djokovic în Australia, care a avut una dintre cele mai dure carantine din lume din cauza COVID-10.

Citiți și: Novak Djokovic, subiect de glume pe internet. Meme-urile devenite virale cu sportivul blocat în Australia

Guvernul australian: „Această cerere de viză trebuie refuzată!”

Așadar, luni dimineaţă, judecătorul federal Anthony Kelly trebuie să  examineze recursul liderului mondial la decizia de refuz a vizei de intrare.

Duminică, înainte de audierea din justiție, guvernul australian a subliniat că liderul mondial ATP „nu este vaccinat împotriva Covid-19” şi consideră că bătălia sa juridică pentru a a rămâne în Australia este sortită eşecului, informează AFP, preluată de Agerpres.

Într-un raport de concluzii de 13 pagini, publicate duminică, avocaţii guvernului australian scot în evidenţă faptul că tenismanul sârb nu este vaccinat.

Conform concluziilor avocaţilor guvernului australian, persoanele nevaccinate prezintă mai multe riscuri de a infecta alte persoane şi deci de a îngreuna sistemul de sănătate. Totodată, avocaţii consultaţi de ministrul de interne, Karen Andrews, resping argumentul conform căruia Djokovic nu a fost tratat într-o manieră echitabilă la sosirea în Australia.Conform acestora, jucătorul sârb a avut tot timpul necesar să explice cazul său ofiţerului de imigrare de la aeroportul din Melbourne şi a avut posibilitatea să-şi contacteze avocaţii, contrar afirmaţiilor sale.

„Această cerere de viză trebuie refuzată”, susţin avocaţii executivului australian.

În schimb, avocaţii liderului mondial arată că Djokovic beneficiază de o scutire de vaccinare împotriva Covid-19 întrucât a contractat virusul în luna decembrie, conform document depus sâmbătă la tribunal. „Data primului test Covid PCR pozitiv a fost înregistrată pe 16 decembrie 2021”, au declarat aceştia într-un document depus la tribunalul federal, în încercarea de a anula respingerea vizei sale de intrare în Australia.

Citiți și: Djokovic vrea nevaccinat la Melbourne. CTP: Dacă nu e primit, să mai organizeze un Adria Tour la Belgrad, că acolo se poate

Editor : Luana Pavaluca



Citește mai mult..