Ungaria îngheață prețul la alimentele de bază

[ad_1]

Ungaria adoptă o măsură care ar putea să-i inspire și pe guvernanții de la București. Guvernul de la Budapesta a anunţat miercuri că, în contextul recentei creşteri a inflaţiei, se vor fixa preţurile pentru o serie de alimente de bază la nivelul din octombrie 2021.


In articol:


Măsura anunțată de Executivul maghiar vizează zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea-soarelui, muşchiul de porc, pieptul de pui şi laptele, după cum a explicat prim-ministrul Viktor Orban într-o postare video pe  Facebook.

Citeste si: Pâinea și alte produse de panificație se vor scumpi. Facturile brutarilor au crescut cu până la șase ori mai mult

Alimente mai ieftine în Ungaria de la 1 februarie

Premierul Ungariei a justificat măsura prin creşterea preţurilor la energie şi a adăugat că aceste alimente vor putea fi cumpărate la preţ redus începând din 1 februarie.

Prim-ministrul Orban a precizat că furnizorii cu amănuntul vor trebui să coboare preţurile la aceste şase produse la nivelul din 15 octombrie 2021, însă nu a menţionat compensări economice din partea Guvernului,
informeză Agerpres.

Citeste si: O bătrână a fost copleșită de durere când a văzut prețul foarte mare al facturilor la energie: „Am renunțat la mâncare, la toate. Plâng și verific poșta în fiecare zi”

Ungaria a stabilit deja un preţ maxim pentru benzina 98, care nu trebuie să depăşească 1,35 euro pe litru.

Deşi electricitatea avea deja un preţ maxim în Ungaria începând din 2013, recenta majorare a preţurilor la energie la nivel mondial are un efect secundar în ţara centro-europeană. Ungaria, care nu se află în zona euro, va avea în 3 aprilie alegeri legislative, iar Viktor Orban urmăreşte al patrulea mandat consecutiv, adaugă agenţia spaniolă EFE. 

Citeste si: BNR a majorat dobânda-cheie la 2%, dar nu poate opri scumpirile în lanț

Inflație mai mică în Ungaria decât în România 

Conform calculelor preliminare ale Guvernului de la Budapesta, inflaţia în Ungaria a fost în 2021 de 5,1%, faţă de 3,3% în 2020.

În România, potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,94% în octombrie 2021, de la 6,29% în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80%,   depăşind nivelul prognozat pentru trimestru al IV-lea al anului. 

Citeste si: VIDEO| Guvernul a anunțat noi măsuri pentru facturi mai mici la curent. Cum plătești mai puțin de la 1 aprilie

Modelul Poloniei, propus pentru scăderea facturilor la energie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi că va propune, la prima şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare, reducerea TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale, și nu de la 1 aprilie, ci mult mai rapid, chiar de la 1 februarie.

Liderul social-democrat consideră că alianța din care face parte poate reduce TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale – şi nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie.

„Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni.  Aşa face Polonia, din 1 februarie: TVA zero la gaze, îngrăşăminte şi mâncare, plus taxe reduse la carburanţi. Acesta este modul corect de reacţie a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima şedinţă a liderilor coaliţiei”, a scris Ciolacu pe Facebook.

[ad_2]

Citește mai mult..