De ce amână Suedia vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani. Medic: Când autoritățile ies cu o recomandare, populația o ascultă
[ad_1]
Suedia are o imunitate mare dobândită prin vaccinarea adulților și, deocamdată, amână vaccinarea copiilor care au între 5 și 11 ani. Logistic, în acest moment, nu există spațiu pentru vaccinarea acestei categorii, pentru că se vaccinează masiv grupa de vârstă 12-16 ani și grupa de 40-50 de ani, cu doza a treia.
În plus, cei mai mulți dintre copiii care au până în 11 ani sunt acasă cu Omicron sau au trecut doar de câteva zile prin boală. Au dezvoltat, așadar, o imunitate naturală care va ține cel puțin câteva luni, iar asta face posibilă amânarea vaccinării acestei categorii de vârstă.
„Când Suedia iese cu o recomandare, să știți că populația o ascultă cu foarte multă diligență. Dacă s-ar fi ieșit cu recomandarea în acest moment ca acești copii să se vaccineze, probabil că sistemul nu ar fi făcut față. În acest moment sunt cozi foarte mari la vaccinarea cu doza a treia. Persoanele între 40 și 50 de ani sunt programate în această perioadă. Persoanele peste 60 de ani să știți că sunt vaccinate cu doza a treia în proporție de 90 la sută. (…) Această vaccinare masivă care s-a întâmplat aici în Suedia își arată roadele și în acest moment probabil se va amâna vaccinarea copiilor mai mici pentru la toamnă”, a explicat la Digi24 Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.
Copiii din grupurile cu risc ridicat pot primi, însă, deja vaccinul.
Suedia a înregistrat peste 40.000 de cazuri noi în data de 26 ianuarie, una dintre cele mai mari cifre zilnice de la începutul pandemiei. Dar deşi în timpul actualului val al pandemiei numărul cazurilor zilnice a fost extrem de ridicat, sistemul sanitar nu este supus aceleiași tensiuni ca în timpul valurilor anterioare.
Joi, numai 101 pacienţi cu COVID erau terapie intensivă, mult sub nivelul de peste 400 de pacienţi înregistrat în primăvara anului 2021. În total, aproape 16.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Suedia de la începutul pandemiei. Suedia a avut inițial o abordare diferită în pandemie, mizând pe imunizarea colectivă și fiind printre puținele țări care nu au impus un lockdown total în prima parte a anului 2020 și nici măcar obligativitatea măștii, ceea ce a stârnit o serie de controverse. Ulterior, pe măsură ce datele științifice au arătat necesitatea, Suedia a introdus o serie de restricții, fără a fi însă printre cele mai aspre.
Săptămâna aceasta, guvernul Suediei a extins pentru două săptămâni restricţiile în vigoare, care includ un program de funcţionare limitat pentru restaurante şi o limitare a numărului de persoane permis în interior. Guvernul de la Stockholm a spus însă că speră să ridice noile restricţii în data de 9 februarie.
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..