Emmanuel Macron, după 5 ore și jumătate de discuții cu Vladimir Putin: Rusia trebuie să primească garanții „concrete” de securitateEste nevoie de o nouă ordine de stabilitate în Europa, iar Rusia trebuie să primească garanții de securitate, dar nu putem accepta împărțirea în noi sfere de influență, pentru că s-ar genera noi tensiuni, a declarat luni seara președintele francez Emmanuel Macron după cinci ore și jumătate de discuții cu Vladimir Putin la Kremlin. Liderul francez a vorbit despre „noi soluții, inovatoare” și „garanții concrete” și a spus că în următoarele zile și săptămâni vor fi contacte diplomatice intense.

Într-o conferință comună de presă cu liderul de la Kremlin, Emmanuel Macron a apreciat că este timp pentru a rezolva criza din Ucraina pe cale diplomatică, în timp ce Vladimir Putin a declarat că ideile liderului francez ar putea face ca lucrurile „să evolueze”. Pe de altă parte, președintele rus a reluat acuzațiile la adresa NATO, despre care a spus că „este agresivă” și caută să se extindă până la granițele Rusiei.

„Suntem amândoi conștienți de gravitatea situației și de necesitatea, în interesul tuturor, de a găsi calea ca să păstrăm pacea și stabilitatea în Europa. Cred cu putere că încă este timp. Dialogul istoric și strategic pe care l-am construit în timpul ultimilor ani poate continua și de aceea am căzut de acord să ne întâlnim la Moscova. Am avut discuții fructuoase, substanțiale, concentrate pe tensiunile actuale și căile de dezescaladare, cum ar fi garanțiile de natură să asigure securitatea și stabilitatea pe continentul nostru”, a declarat Emmanuel Macron.

„Nu putem risca, în mod colectiv, să vedem spectrul confruntării, al instabilității și al dezordinii revenind în Europa (…). Întotdeauna e ușor să începi un conflict, dar e mult mai greu să îl termini și să construiești o pace durabilă”, a subliniat președintele Emmanuel Macron.

El a mai spus că există „termeni de convergență” între Rusia și Franța, iar următoarele zile și săptămâni vor fi dedicate unor contacte diplomatice intensificate.

„Avem voința de a lucra împreună pentru a garanta o nouă ordine de stabilitate și securitate în Europa”, a afirmat Emmanuel Macron. În acest sens, Rusiei ar trebui să i se propună „garanții concrete de securitate”.

Vladimir Putin spune că Emmanuel Macron are unele idei „utile”

Vladimir Putin a declarat că discuțiile cu Emmanuel Macron au fost „utile”, dar a reamintit condițiile pe care Moscova le pune pentru o dezescaladare a acestei crize – oprirea extinderii NATO și retragerea echipamentelor militare ale Alianței în arealul în care existau înainte de 1997.  Președintele rus a criticat prezența forțelor NATO în apropierea granițelor Rusiei, explicând că nu înțelege, în acest context, criticile țărilor occidentale cu privire la soldații ruși din apropierea graniței ucrainene.

Cu toate acestea, el a subliniat că „anumite idei” ale lui Emmanuel Macron ar putea contribui la „punerea bazelor pentru un progres comun”, dar a refuzat să dea detalii considerând că este „prematur” să le prezinte public.

„De partea noastră, vom face totul pentru a găsi compromisuri care să poată satisface pe toată lumea”, a declarat Putin, asigurând că nici el, nici preşedintele Macron nu vor un război Rusia-NATO care „nu ar avea niciun câştigător”.

„Trebuie găsită o soluţie pentru a ieşi din această situaţie”, a mai spus Putin.

Editor : Luana PavalucaCitește mai mult..