Transmisiile live din Parlament, la un pas de a fi interzise. Reacții vehemente din partea USR și AUR

[ad_1]

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii. Se interzice, de asemenea, parlamentarilor utilizarea violenţei fizice, a injuriilor sau invectivelor la adresa unui alt parlamentar.


In articol:


Noile propuneri de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților au fost dezbătute și votate miercuri dimineața în Comisia pentru regulament, urmând să fie dezbătute și în plenul Camerei. Potrivit deciziei din comisie, transmisiile live din Parlament vor fi permise numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv.

Citeste si: VIDEO| Scandal la tribuna Parlamentului. Virgil Popescu a fost luat de gât de George Simion: „Ești un hoț”. Ce au spus cei doi politicieni? Parchetul General s-a sesizat

Transmisiile live vor rămâne în continuare interzise în şedinţele Biroului permanent şi, dacă acestea vor fi făcute, vor exista sancţiuni, a mai decis Comisia pentru regulament.

„Live-urile vor fi permise şi de acum înainte”, dar în anumite condiții

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului miercuri. La finalul ședinței din comisii, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a făcut precizări cu privire la modificările adoptate.

„Live-urile vor fi permise şi de acum înainte, numai că acela care face live-uri trebuie să stea în perimetrul arondat grupului respectiv.

Deci, noi n-avem probleme cu transparenţa, dar unii parlamentari n-au altceva de făcut în plenul Parlamentului, în loc să se ocupe de problemele reale ale României, şi mergeau cu telefonul în nasul colegilor şi era destul de deranjant”, a explicat Botond.

„Sancţiunile par gândite pentru cei de la AUR”

Potrivit deputatului UDMR, s-a ajuns la următoarea concluzie: nu vor fi interzise live-urile, dacă acestea se fac în anumite condiții: „Oricine poate să facă live din plenul Camerei Deputaţilor, dar să o facă din banca lui”, a precizat deputatul după decizia din comisie.

Citeste si: Președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, anchetat de procurori

Liderii USR a reacționat la noile propuneri de limitare a live-urilor din Camera Deputaților. Potrivit lui Dan Barna, sancţiunile par gândite pentru cei de la AUR, dar pot fi oricând folosite şi împotriva partidelor care fac opoziţie legitimă, cu argumente, cu mesaje non-violente.

Dan Barna: „Până când USR a venit în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament”

USR susţine sancţiunile împotriva celor care recurg la violenţă, dar nu şi pe cele care vizează blocarea transparenţei şi a dreptului de a se transmite imagini sau dezbateri parlamentare, a declarat, miercuri, vicepreşedintele partidului Dan Barna.

„Problema este că se foloseşte din nou un pretext al violenţei domnului Simion şi a celor de la acest partid extremist pro-rus, pentru a se încerca blocarea transparenţei. Aseară proiectul de lege prevedea blocarea accesului presei la dezbaterile comisiilor. Or, prin amendamentele pe care colegii mei deputaţi USR din Comisia de regulament le-au adus în această dimineaţă, s-a reuşit eliminarea acestui lucru excesiv de abuziv. În egală măsură însă rămân o grămadă de reglementări care limitează transparenţa. Or, cu acest lucru noi nu putem să fim de acord”, a afirmat Barna, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

Vicepreședintele USR a precizat că, din momentul intrării în Legislativ, reprezentanţii USR au transmis, la rândul lor, înregistrări din dezbaterile parlamentare.

„Până în 2016, când USR a venit în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament. Abia din acel moment, cu acele transmisii de la dezbaterile acelor lucrări, vă aduceţi aminte ce făcea Iordache, ce făcea Liviu Dragnea, toate acele lucruri care au fost văzute de români. Parlamentul şi viaţa parlamentară au devenit vizibile pentru cetăţeni. Or, acum se încearcă întoarcerea în perioada de dinainte de 2016, când Parlamentul era, aşa, un fel de clopot din care nu ştia nimeni nimic şi unde abuzurile se petreceau în şedinţe, sub umbrela majorităţii”, a mai spus Dan Barna.

Potrivit acestuia, sancţiunile prin care un întreg grup parlamentar este blocat „pot fi oricând folosite” împotriva partidelor care fac opoziţie legitimă, cu argumente.

George Simion: O să fac live în fiecare zi din Camera Deputaţilor 

Copreşedintele AUR George Simion a declarat, miercuri, că va continua să facă live-uri în fiecare zi din Camera Deputaţilor, chiar dacă va primi sancţiuni.

„Deci deputaţii vor fi privaţi de telefoane şi angajaţi, probabil, ca să nu mai filmeze tot ce am filmat. S-a votat 4 la 1, la unele amendamente, şi 4 la 2- ăsta a fost votul din comisie. Nu vom mai avea voie să facem live-uri. O să facem live-uri în continuare, nu e nicio problemă, o să fac live în fiecare zi din Camera Deputaţilor, până se învaţă domnii din coaliţia majoritară să nu mai pună pumnul în gură opoziţiei”, a precizat Simion, la finalul şedinţei.

Întrebat dacă va face live-uri şi cu riscul primirii unor sancţiuni, deputatul a răspuns: „Da, îmi vor reduce 50% din indemnizaţie. Eu oricum donam 90% din indemnizaţie. Deci vor lua bani cum iau ei de obicei, de la gura orfanilor”.

[ad_2]

Citește mai mult..