Război în Ucraina. SUA adună dovezi ale comiterii de crime de război
[ad_1]
Este a 26-a zi de război în Ucraina și bombardamentele rusești continuă. Cel puțin opt oameni au murit în Kiev după ce rachetele rusești au căzut într-o zonă rezidențială și peste un centru comercial. Este alertă de securitate în Sumî, unde exploziile ar fi afectat o centrală chimică, de unde a avut loc o scurgere de amoniac. Totodată, a expirat ultimatumul dat de trupele rusești administrației orașului Mariupol. Primarul și aleșii locali erau somați să predea controlul portului de la Marea Azov. „Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat Irina Vereșciuc, vicepremierul Ucrainei.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Zelenski, nou mesaj către ucraineni: Rezistați! Soldații Kremlinului sunt sclavi care nu au văzut niciodată atât de mulți oameni liberi
ACTUALIZARE 24.00 Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj ucrainenilor din orașele ocupate și bombardate de soldații ruși. Rezistați, luptați și alungați invadatorii din țară, a spus liderul de la Kiev. Președintele Ucrainei îi numește pe militarii Kremlinului sclavi care nu au văzut niciodată atât de mulți oameni liberi în piețe, pe străzi, luptând pentru eliberare.
„Către poporul măreț din marea Ucraină!
Și nu spun acest lucru întâmplător, marea Ucraină, pentru că fac apel la toată lumea din țara noastră și la cei din străinătate, din orașe și sate, către cei care sunt liberi și care sunt temporar sub ocupație în Crimeea, în Donețk, în Lugansk, unde trebuie să lupte și pentru libertate, nu să stea și să aștepte.
Fac un apel către toți ucrainenii, oriunde ați fi. Faceți totul pentru a ne proteja statul, pentru a ne salva poporul. LuptațI! Luptați și ajutați. Alungați acești sclavi! Scoateți ocupanții afară, pentru ca Ucraina să trăiască, pentru ca toți să trăim în Ucraina, liber și pașnic, în Ucraina pe care o iubim atât de mult.
Glorie Ucrainei!” – spune președintele Volodimir Zelenski.
Site-ul Euronews, blocat în Rusia
ACTUALIZARE 23.59 Autoritatea rusă de reglementare a comunicaţiilor a blocat luni accesul la site-ul canalului francez Euronews, o nouă instituție media interzisă în Rusia în eforturile sale de a exercita un control sporit asupra informaţiilor legate de ofensiva din Ucraina, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit agenţiilor ruse de presă, Roskomnadzor a blocat site-ul canalului euronews.com şi al versiunii sale în rusă, ru.euronews.com, la solicitarea Parchetului. Motivul acestei blocări nu a fost specificat.
De la începutul intervenţiei ruse în Ucraina la 24 februarie, puterea rusă şi-a sporit considerabil controlul asupra informaţiilor difuzate pe internet, unul dintre ultimele spaţii de liberă exprimare din ţară.
Autorităţile ruse au restrâns vineri accesul la site-urile a patru media independente, printre care BBC şi Deutsche Welle, iar luni reţelele sociale americane Facebook şi Instagram au fost declarate „extremiste” de un tribunal din Moscova.
Accesul la Twitter a fost, de asemenea, restricţionat.
În plus, Roskomnadzor a acuzat săptămâna trecută gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi „teroriste”, un prim pas către un posibil blocaj.
Autorităţile au introdus, totodată, două noi infracţiuni penale la începutul lunii martie: una pentru difuzarea de informaţii care „discreditează” armata rusă şi cealaltă pentru difuzarea de informaţii „false” despre trupele ruse.
Această ultimă infracţiune prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare şi îi îngrijorează în special pe opozanţii şi media independente care se tem de punerea sub acuzare pentru orice denunţare a ofensivei militare din Ucraina.
Rusia renunță la negocierile pentru un tratat de pace cu Japonia, înfuriată că Tokyo s-a raliat sancțiunilor occidentale
ACTUALIZARE 23.55. Rusia a anunțat luni că renunță la discuțiile cu Japonia pentru semnarea unui tratat de pace oficial, Moscova fiind deranjată de faptul că guvernul nipon s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.
Având în vedere „natura evident neprietenoasă” a restricțiilor unilaterale impuse de Japonia Rusiei în legătură cu situația din Ucraina, „partea rusă nu intenționează, în circumstanțele actuale, să continue negocierile cu Japonia pentru un tratat de pace, deoarece este imposibil să discutăm despre semnarea unui document fundamental privind relațiile bilaterale cu un stat care adoptă o poziție vădit neprietenoasă de natură să dăuneze intereselor țării noastre”, arată într-un comunicat MAE rus.
„Toată responsabilitatea pentru daunele aduse cooperării bilaterale și intereselor proprii ale Japoniei revine oficialilor de la Tokyo, care au optat în mod deliberat pentru o poziție anti-rusă, în loc să dezvolte o cooperare reciproc avantajoasă și o bună vecinătate”, mai spune comunicatul MAE rus.
Pentagon: Există „dovezi clare că forțele ruse comit crime de război” în Ucraina
ACTUALIZARE 23.10 Departamentul american al Apărării a acuzat forțele ruse că au comis crime de război în Ucraina și a spus că va ajuta la strângerea de dovezi ale acestor crime. Pentagonul acuză Kremlinul că a desfășurat intenționat atacuri fără discriminare împotriva civililor, relatează CNN.
Cu siguranță vedem dovezi clare că forțele ruse comit crime de război și ajutăm la colectarea dovezilor în acest sens”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă.
„Dar există procese de investigație care vor continua și vom lăsa asta să se întâmple. Vom contribui la acest proces de investigare. Cât despre rezultat, aceasta nu este o decizie a conducerii Pentagonului”, a spus el.
Citiți și: VIDEO. Mariupol, orașul transformat într-un cimitir, unde morții sunt îngropați în parcuri: „Sper că-i vom putea reînhuma cumva”
Zelenski: Orice „compromis” în negocierile cu Rusia va fi suspus unui referendum în Ucraina
ACTUALIZARE 22.15 Orice „compromis” în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru un site de ştiri regional ucrainean, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiţi despre toate aceste schimbări (ce vor figura într-un eventual acord, n.r.), şi ele pot fi istorice, (…) noi le vom supune unui referendum”, a spus Zelenski pentru site-ul de ştiri Suspilne.
„Poporul va trebui să se pronunţe asupra unor forme de compromis. Iar în ce vor consta ele (compromisurile) ţine de discuţiile noastre” cu Rusia, a continuat Zelenski.
În acest sens, Zelenski a revenit asupra problemei-cheie a NATO, organizaţie la care ţara sa nu va putea adera, după cum a recunoscut el recent.
„Am înţeles-o deja cu toţii. Noi nu suntem acceptaţi (în NATO), pentru că lor (ţărilor membre) le este frică de Rusia. Aceasta este tot. Şi noi trebuie să ne calmăm şi să spune: ‘Ok, (sunt necesare) alte garanţii de securitate„, a subliniat preşedintele Zelenski.
„Sunt ţări în NATO care vor să fie garanţi de securitate (ai Ucrainei) (…), care sunt gata să facă tot ce această Alianţa ar fi trebuit să facă dacă noi am fi fost membri. Şi eu cred că acesta este un compromis normal”, a mai spus Volodimir Zelenski.
Biden avertizează că Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice
ACTUALIZARE 21:31 Președintele american Joe Biden le-a cerut luni partenerilor din sectorul privat „să-și întărească imediat apărarea cibernetică”, spunând că „informații în evoluție”, arată riscul ca „Rusia să desfăşoare activități cibernetice rău intenționate împotriva Statelor Unite”, potrivit CNN.
Deși a promis că administrația sa va „continua să folosească orice instrument pentru a descuraja, a perturba și, dacă este necesar, a răspunde la atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice”, Biden a spus că „guvernul federal nu se poate apăra singur împotriva acestei amenințări”.
WSJ: SUA vor trimite Ucrainei sisteme de apărare de fabricație sovietică pe care le-au obținut în secret
ACTUALIZARE 21:31 Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică, echipamente militare pe care le-a obținut în secret cu decenii în urmă, relatează The Wall Street Journal, care citează oficiali americani.
Echipamentul militar, despre care un oficial american a spus că include și sisteme SA-8, este vechi de decenii și a fost obținute de SUA în trecut, pentru a examina tehnologia armatei sovietice, folosită de Moscova, dar și exportată de ruși în mai multe țări ale lumii.
Armata ucraineană este familiarizată cu aceste sisteme, multe dintre ele fiind moștenite de aceasta după prăbușirea URSS. Decizia vine în contextul în care administrația Biden încearcă să ajute Ucraina să-și dezvolte capacitățile de apărare aeriană.
Oficialii locali din Rusia fac apel la donații pentru soldații care luptă în Ucraina
ACTUALIZARE 21:30 Oficialii locali din regiunea Belgorod din Rusia, de la granița cu Ucraina, au înființat puncte de colectare unde rușii pot dona de șosete, medicamente și conserve pentru militarii ruși care luptă în Ucraina, potrivit mesajelor oficialilor consultate de Reuters.
Oficialii le-au spus locuitorilor că militarii ruși au deja tot ce le trebuie, dar că cetățenii și-au exprimat dorința de a ajuta, iar administrațiile locale au decis să răspundă acestor dorințe.
Un oficial local a spus într-un mesaj că scopul este de a oferi trupelor confort pentru a-și completa proviziile de bază.
La aproape o lună de la începutul invaziei, progresele militare ruse au încetinit, iar liniile de aprovizionare sunt blocate de trupele ucrainene, ceea ce duce la probleme de logistică, potrivit statelor membre NATO și guvernului Ucrainei. Kremlinul susține însă că operațiunea merge conform planurilor.
Culoar umanitar atacat de ruși. 4 copii, printre răniți
ACTUALIZARE 21:28 Autobuzele care evacuează civili din zonele aflate în prima linie a războiului au fost lovite de bombardamente, a spus guvernatorul regiunii Zaporijia din Ucraina, citat de Reuters.
Oleksandr Staruh spune că „patru copii au fost duși la spital” în urma atacului forțelor ruse.
Rusia, acuzată că a confiscat cinci nave ucrainene cu grâu
ACTUALIZARE 20:10 Cinci nave încărcate cu grâu au „dispărut” zilele trecute din portul Berdiansk, oraş ucrainean la Marea Azov, a scris publicaţia Ukrainska Pravda, citată luni de dpa.
Ultima oară acestea au fost văzute fiind tractate de remorchere ruseşti şi duse într-un loc necunoscut. Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente, notează dpa, preluată de Agerpres.
Şeful administraţiei regionale Zaporojie, Oleksandr Staruh, a confirmat dispariţia navelor ucrainene cu grâu. Conform documentelor vamale, la bordul acestor nave se aflau câteva zeci de tone de cereale, spune el.
Procurorii ucraineni au declanşat o investigaţie privind presupusa confiscare de către forţele ruse a cinci nave care transportau grâu ucrainean în portul Berdiansk, a anunţat luni biroul procurorului general, relatează Reuters. Dosarul penal este gestionat de procurorii din regiunea sudică Zaporojie.
Rusia nu a avut nicio reacţie până în prezent la comunicatul biroului procurorului general.
Berdiansk a căzut în mâinile forţelor ruse după aproape două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta fiind situat în apropiere de oraşul-port Mariupol, aflat sub asediu de mai mult timp.
Zelenski: Ucraina nu poate accepta niciun ultimatum din partea Rusiei
ACTUALIZARE 20:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa nu va ceda niciodată în faţa ultimatumurilor din partea Rusiei, iar oraşe precum Kiev, Mariupol sau Harkov nu vor accepta ocupaţia rusă, transmite Reuters.
„Avem un ultimatum cu puncte în el. ‘Urmaţi-l şi apoi noi vom pune capăt războiului’. Ucraina nu poate accepta niciun ultimatum din partea Rusiei”, a declarat Zelenski într-un interviu difuzat de site-ul de ştiri Suspilne.
Oficial NATO: Belarusul ar putea ataca Ucraina în curând
ACTUALIZARE 19:51 Belarusul, un aliat apropiat al Rusiei, ar putea ataca în curând Ucraina și se pregătește să lase Rusia să poziționeze arme nucleare pe teritoriul său, potrivit unui înalt oficial al serviciilor de informații din NATO, citat de The Guardian.
Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că alianța este îngrijorată de faptul că trupele bielorise se pot alătura invaziei ruse din Ucraina.
„Guvernul bielorus pregătește terenul pentru a justifica o ofensivă bielorusă împotriva Ucrainei și desfășurarea iminentă a armelor nucleare rusești în Belarus”, a spus oficialul NATO.
Oficialii ucraineni au avertizat public că Belarusul s-ar putea alătura războiului. Minskul a permis trupelor ruse să folosească teritoriul bielorus pentru a lansa operațiuni terestre și aeriene, dar NATO nu a văzut nicio dovadă fermă că trupele belaruse au participat direct la războiul din Ucraina, a spus oficialul.
Kuleba: China trebuie să joace „un rol important” în soluționarea conflictului
ACTUALIZARE 19:28 China trebuie să joace „un rol important” în găsirea unei soluții la războiul din Ucraina, spune ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
„De zeci de ani, relațiile dintre Ucraina și China s-au bazat pe respect reciproc, înțelegere și beneficii. Împărtășim poziția Beijingului cu privire la necesitatea de a găsi o soluție politică la războiul împotriva Ucrainei și facem apel la China, ca putere globală, să joace un rol important în acest efort”, a scris Kuleba pe Twitter.
4 jurnaliști ucraineni răpiți la Melitopol
ACTUALIZARE 19:23 Forțele ruse au răpit patru jurnalişti ucraineni din casele lor din Melitopol luni dimineață, a anunțat Uniunea Națională a Jurnaliştilor din Ucraina, citată de The Guardian.
Într-o declarație postată pe Telegram, sindicatul a precizat că bărbați înarmați au mers la casele editorului Mihailo Kumok, redactorului Evhenia Borian și jurnaliștilor Iulia Olhovska și Liubov Ceaika și „i-au dus într-o direcție necunoscută”.
Reuters: Statele Unite nu pot confirma că Rusia a folosit rachete hipersonice în Ucraina
ACTUALIZARE 18:01 Statele Unite nu pot nici confirma, nici infirma că Rusia a folosit în Ucraina rachete hipersonice, a declarat luni agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, informează Agerpres.
Rusia susţine că a lovit cu astfel de arme un obiectiv ucrainean, însă folosirea lor nu are prea mult sens din punct de vedere militar, a apreciat sursa citată.
„Poate încearcă să trimită un mesaj Occidentului”, a fost de părere oficialul, adăugând că „nu este prea practic” ceea ce afirmă ruşii că au făcut.
Momentul în care o rachetă lovește un mall din Kiev. Cel puțin opt oameni au murit
Premierul Olandei: UE nu poate întrerupe de azi pe mâine importurile de țiței și gaze din Rusia
ACTUALIZARE 17:59 Țările membre ale Uniunii Europene sunt, în cea mai mare parte, încă dependente de gazele şi petrolul din Rusia pentru aprovizionarea lor cu energie, iar importul acestor resurse nu poate fi tăiat pur şi simplu într-un termen scurt, a declarat luni premierul olandez Mark Rutte, în condițiile în care liderii UE ar putea discuta despre acest subiect la summitul pe care îl au în această săptămână cu președintele Joe Biden.
Rusia amenință că rupe legăturile cu SUA după ce Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”
ACTUALIZARE 17:19 Rusia amenință că rupe relațiile cu Statele Unite, după ce președintele american Joe Biden l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin „criminal de război” și „dictator criminal”, relatează The Guardian.
Ministerul rus de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul SUA la Moscova. și i-a înmânat o notă de protest față de declarațiile „inacceptabile” ale lui Biden. Rusia a informat SUA că legăturile dintre cele două țări sunt pe punctul de a fi rupte.
Citește și Klaus Iohannis a discutat cu Boris Johnson despre războiul din Ucraina
ONU: Cel puțin 925 de civili uciși în Ucraina
ACTUALIZARE 16.00 Cel puțin 925 de civili au fost uciși în Ucraina de la începerea conflictului, iar alți 1.496 răniți, potrivit Agenției ONU pentru Drepturile Omului.
Numărul real poate fi însă cu mult mai mare, deoarece agenția ONU, care are echipe de monitorizare în întreaga țară, nu a putut verifica numărul victimelor raportate în mai multe locuri care au fost ținta unor bombardamente intensive.
OMS: Rușii au atacat șase unități medicale într-o singură zi
ACTUALIZARE 15.52 Forțele ruse au bombardat șase unități medicale din Ucraina într-o singură zi, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit OMS, atacurile au avut loc duminică. Anunțul a fost făcut pe Twitter, iar organizația confirmă că este vorba despre o serie de noi atacuri.
În cele 25 de zile de la începerea invaziei, au fost confirmate 52 de atacuri asupra unor unități medicale, scrie OMS, care afirmă că acest lucru este „inacceptabil”.
Negocierile ruso-ucrainene vor dura întreaga zi
ACTUALIZARE 15.47 Negocierile de pace de luni dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc prin videoconferință, au durat 90 de minute, însă grupurile de lucru vor continua discuțiile pe parcursul zilei, a declarat un negociator ucrainean pentru Reuters, potrivit The Guardian.
David Arahamia, membru al delagației ucrainene, a spus, potrivit presei ucrainene, că echipele vor lucra întreaga zi.
Rusia a andocat o navă de debarcare în apropiere de Mariupol
ACTUALIZARE 15.40 Forțele armate ale Rusiei au declarat luni că au andocat o navă de debarcare în portul ucrainean Berdiansk, ocupat de ruși, la 70 km sud-vest de portul ucrainean asediat Mariupol, pe Marea Azov.
În cadrul a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială” lansată în urmă cu aproape o lună, forțele ruse au ocupat cea mai mare parte a coastei ucrainene de-a lungul Mării Azov, o anexă a Mării Negre, cu excepția orașului Mariupol, care a refuzat să se predea.
„Acum, flancul sudic al operațiunii speciale poate primi oricând tot ce este necesar, inclusiv echipament și muniție”, transmit forțele ruse.
Rușii au pregătite 10 astfel de nave, fiecare putând să transporte până la 20 de tancuri sau 40 de vehicule blindate de transport de trupe.
Jurnalista care a protestat față de invazia rusă din Ucraina numită „trădătoare” de fostul șef și acuzată de legături cu Marea Britanie
ACTUALIZARE 14.43 Marina Ovsianikova, jurnalista care a apărut la postul public de televiziune din Rusia cu un mesaj împotriva războiului, este deocamdată în libertate, dar va fi cercetată pentru pentru propagandă împotriva armatei, pentru care riscă 15 ani de închisoare. Între timp, Marina este atacată din toate părțile, înclusiv de postul de televiziune la care a lucrat până în ziua protestului curajos.
La aproape o săptămână după gestul Marinei Ovsianikova, șeful departamentului de știri de la Pervâi Kanal, șeful ei direct, a avut o intervenție televizată în care a numit-o pe aceasta „trădătoare” și a acuzat-o că are legături cu Marea Britanie.
Fost comandant britanic: Odesa, următoarea „ţintă logică” a Rusiei
ACTUALIZARE 14.42 Oraşul-port Odesa, din sudul Ucrainei, este următoarea „ţintă logică” a trupelor ruse, după Mariupol, consideră un fost înalt responsabil din cadrul Comandamentului forţelor comune din Regatul Unit, Richard Barrons.
Richard Barrons a declarat într-o intervenţie la BBC Radio 4 că, dacă armata rusă va prelua controlul oraşului Mariupol, din sud-estul ţării, ţinta unor bombardamente intense timp de mai multe săptămâni, aceasta va fi perceput ca un „mare succes strategic” pentru Rusia.
Citește și Bursa de la Moscova s-a redeschis pentru prima oară din 25 februarie, dar doar pentru operațiuni limitate
Rezistenţa apărătorilor din Mariupol salvează alte oraşe ucrainene, afirmă ministrul ucrainean al apărării
ACTUALIZARE 14.05 Rezistenţa de care dă dovadă oraşul-port Mariupol, asediat de săptămâni întregi şi supus unor bombardamente intense de către trupele ruse, „salvează” alte oraşe ucrainene, precum Dnipro, Kiev şi Odesa, de la o intensificare a ofensivei ruse împotriva lor, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.
„Eroismul apărătorilor oraşului Mariupol joacă un rol foarte important în distrugerea planurilor inamicului şi în ameliorarea apărării noastre”, a spus ministrul ucrainean, potrivit căruia, datorită „curajului” locuitorilor acestui oraş „zeci de mii de vieţi au fost salvate în toată Ucraina”.
„Astăzi, Mariupol salvează Kievul, Dnipro şi Odesa. Toată lumea trebuie să înţeleagă aceasta”, a spus ministrul într-un raport actualizat a situaţiei de pe front postat pe reţelele de socializare.
Citește și Cum „reciclează” ucrainenii rachete rusești capturate și le folosesc apoi pentru a-i bombarda pe ruși
În Herson, rușii au tras împotriva ucrainenilor care protestau față de invazie
ACTUALIZARE 13.50. În Herson, primul mare oraș ucrainean cucerit de Rusia, forțele armate ruse au deschis focul asupra unei mulțimi care protesta. Mai mulți oameni au fost răniți.
Oficialii ucraineni au transmis că sunt victime printre civilii care protestau în fața clădirilor din centrul orașului față de invazia Rusiei în Ucraina.
Oamenii le strigau soldaților ruși să plece acasă, iar spre ei au fost aruncate grenade lacrimogene.
Este prima dată când militarii ruși împușcă civilii ieșiți la protest.
Orașul Herson a fost cucerit în 3 martie.
Borrell: „Ceea ce se întâmplă în Mariupol este crimă de război majoră”
ACTUALIZARE 13.39. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a denunţat, luni, distrugerile comise de armata rusă în oraşul Mariupol, aflat sub asediu de mai multe săptămâni. Borell a calificat ce se întâmplă în sud-estul Ucrainei drept o „crimă de război majoră”.
„Rusia comite într-adevăr multe crime de război, acesta este cuvântul, trebuie să-l spunem. Ceea ce se întâmplă la Mariupol este crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează oraşul şi ucid pe toată lumea”, a acuzat Borrell.
Mariupol: Bombardamente la fiecare 10 minute
ACTUALIZARE 13.35: Bombe ale armatei ruse cad în orașul Mariupol la fiecare 10 minute, anunță un ofițer al armatei ucrainene, potrivit CNN.
„Bombe cad la fiecare 10 minute. Navele de război ale Rusiei bombardează. Ieri, soldații au lovit patru tancuri, mașini blindate și trupe. Avem nevoie de muniție, arme antitanc și apărare aeriană”, a spus, pentru CNN, căpitanul Svyatoslav Palamar.
Ofițerul a mai spus că el și camarazii săi nu se vor preda în Mariupol.
Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să-i înfometeze pe oamenii din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu, pentru a-i determina să se predea.
Zelenski cere UE să înceteze orice comerţ cu Moscova
ACTUALIZARE 13.30. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram.
„Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice”, a pledat şeful statului ucrainean.
„Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război”, a atras atenția Volodimir Zelenski, luni, într-un mesaj video postat pe reţeaua Telegram, scrie AFP, potrivit Agerpres.
ACTUALIZARE 12.55. Copiii ucraineni care fug din ţară din cauza invaziei ruse sunt în pericol să devină victime ale traficului de fiinţe, a atras atenţia luni comisarul european pentru migraţie, Ylva Johansson, potrivit Reuters.
Într-o conferinţă de presă în Estonia, Ylva Johansson a spus că aproximativ jumătate dintre cei 3,3 milioane de ucraineni care şi-au părăsit ţara de la începutul invaziei sunt copii.
„Există un mare risc ca minorii vulnerabili să ajungă victime ale traficului de fiinţe umane”, a declarat comisarul european.
Peskov: Nu va exista o încetare a focului pe durata negocierilor
ACTUALIZARE 12.45. Kremlinul a declarat luni că discuţiile de pace dintre Moscova şi Kiev nu au produs deocamdată niciun progres major, şi a cerut statelor care pot exercita o influenţă asupra Ucrainei să recurgă la ea pentru a determina Kievul să adopte o poziţie mai constructivă la negocieri, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Vorbind cu reporterii prin teleconferinţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că mai trebuie făcute încă progrese semnificative la negocieri pentru a exista o bază pentru o posibilă întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că pe durata negocierilor nu va exista o încetare a focului.
Citește și: Kremlin: Un embargo UE asupra petrolului rusesc va afecta „toată lumea”, mai puțin SUA
Mariupol refuză se se predea
ACTUALIZARE 12.40 Ucraina a respins ultimatumul Rusiei ca Mariupolul să se predea, a transmis viceprim-ministrul Irina Veresciuk, potrivit Reuters. În lipsa cedării controlului asupra orașului, Mariupol nu a fost inclus pe lista orașelor unde s-au organizat coridoare umanitare.
Forțele ruse le-au ordonat locuitorilor din Mariupol să se predea până luni, la 5 dimineața, spunând că cei care se predau vor putea părăsi orașul pe coridoare umanitare.
„Este exclus ca cineva să se predea, să depună armele” în oraș, a declarat viceprim-ministrul Irina Veresciuk, potrivit Reuters. „Am informat deja partea rusă despre asta.”
ACTUALIZARE 12.35 . Autoritățile din Odesa au acuzat forțele ruse că au atacat luni dimineață clădiri rezidențiale de la periferia orașului. Este primul atac de acest fel asupra portului de la Marea Neagră.
ACTUALIZARE 12.30.Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să-i înfometeze pe oamenii din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu, pentru a-i determina să se predea.
Dmitro Gurin a lansat acuzația după ce Ucraina a respins un ultimatim al Rusiei prin care cei care apară orașul Mariupol – țintă strategică pentru armata rusă – erau somați să depună armele, în schimbul evacuării în siguranță din oraș, relatează BBC.
Noi interdicții de circulație în Kiev
ACTUALIZARE 12.20. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că o nouă interdicţie de deplasare va fi instituită în capitala ucraineană începând de luni seară şi până miercuri dimineaţă.
„Va intra în vigoare astăzi (luni) la ora 20:00 (18:00 GMT) şi va dura până la 23 martie, ora 07:00 (05:00 GMT)”, a scris Kliciko pe contul său de Telegram.
„Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituţiile nu vor fi deschise mâine”, a precizat el. „Vă cer tuturor să rămâneţi acasă sau în adăposturi în momentul în care sună sirenele”, a adăugat primarul Kievului.
Mai multe interdicţii de deplasare – ultima săptămâna trecută, de marţi seară până joi dimineaţă – au fost deja în vigoare în capitală, pe care trupele ruse încearcă să o încercuiască.
ACTUALIZARE 12.00. Podul care face legătura feroviară între Irpin și Kiev a fost detonat.
Mai multe imagini au fost făcute publice.
ACTUALIZARE 10.55. Crește bilanțul victimelor în urma bombardamentelor din ultimele ore din Kiev. Potrivit ultimelor informații transmise de autorități, opt oameni au murit în urma atacului.
Baza militară de la Rivne, atacată cu rachete
ACTUALIZARE 10.30 Lovituri de rachete au fost înregistrate la o bază militară de antrenament la nord-vest de orașul Rivne, situat la 300 km vest de Kiev, scrie The Guardian.
Guvernatorul regiunii Rivne, Vitali Koval, a spus că trupele ruse au atacat baza militară de antrenament cu două rachete. Nu există informații privind victime sau daunele produse.
Ulterior, și Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat că a lovit baza militară de la Rivne cu rachete de croazieră.
Citește și: Povestea Olgăi, mama care și-a protejat bebelușul cu propriul trup în timpul unui atac cu rachete în Kiev
Aplicație pentru localizarea trupelor ruse
ACTUALIZARE 10.08 Ministerul ucrainean al Apărării îi îndeamnă pe cetățenii ucraineni să folosească un serviciu special, de tip „chatbot”, care generează un cod QR, prin care să semnaleze armatei informații despre locurile unde au observat trupe ruse.
Citește și: Șase milioane de copii din Ucraina sunt în pericol iminent (Salvaţi Copiii)
Opt coridoare umanitare agreate, dar fără Mariupol
ACTUALIZARE 10.03 Opt cordoare umanitare au fost agreate pentru ca civilii să părăsească luni Ucraina, dar niciunul dintre ele nu include orașul Mariupol, a anunțat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, potrivit The Guardian.
Ea a precizat că eforturile de a furniza provizii umanitare orașului au eșuat.
Citește și: Ambasadorul Chinei în SUA: Beijingul nu trimite arme nici Rusiei, nici Ucrainei
Mariupol: „Iadul pe pământ”
ACTUALIZARE 9.40 „Iadul pe pământ”, așa a descris situația din orașul natal Mariupol deputatul ucrainean Yaroslav Zelezniak. Orașul este complet încercuit de trupele rusești, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși în capcană. Oamenii nu mai au ce mânca, iar bolile se răspândesc. Trupurile celor care au murit în timpul atacurilor sunt lăsate pe stradă, deoarece operațiunile de ridicare a lor sunt dificile și periculoase.
Citește și: UE ia în calcul un posibil embargou pentru petrolul rusesc. Cum se poziționează statele membre
Bilanțul exploziei de la Kiev: 6 morți
ACTUALIZARE 9.18 Cel puţin şase persoane au murit într-un bombardament la Kiev, capitala Ucrainei, în noaptea de duminică spre luni, a constatat un jurnalist al AFP, într-un moment în care forţele ruse încearcă în continuare să încercuiască oraşul.
Şase cadavre erau întinse luni dimineaţă în faţa centrului comercial Retroville, în nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist AFP, scrie Agerpres.
Locul a fost lovit de o rachetă foarte puternică, ce a pulverizat maşini şi a lăsat în parcare un crater de câţiva metri lăţime în faţa unui imobil de zece etaje carbonizat şi din care încă ieşea fum.
Toată partea de sud a acestui imens centru comercial a fost distrusă, la fel ca un club de fitness din parcare, a constatat un reporter al AFP. Pe o porţiune de sute de metri pot fi văzute moloz, vehicule distruse şi fiare contorsionate.
Luni dimineaţă, pompierii şi militarii încercau să vadă dacă sub dărâmături se mai află şi alte victime.
Autoritatea de apărare civilă a precizat luni dimineaţă pe Facebook că cel puţin patru persoane au murit, potrivit DPA.
Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a spus că mai multe clădiri rezidenţiale din cartierul istoric Podilski au fost avariate şi au luat foc, alături de centrul comercial din zonă.
În cursul nopţii, echipele de salvare au transmis că „tiruri inamice” au provocat un incendiu pe mai multe etaje ale centrului comercial, situat în cartierul Podilski.
Ele au publicat imagini de la o cameră de supraveghere, care arată o explozie enormă şi un nor în formă de ciupercă, urmate de o serie de deflagraţii mai mici.
Locuitorii dintr-un imobil vecin, ale cărui ferestre au fost sparte de explozie, au spus că au văzut un lansator de rachete mobil în apropierea centrului comercial cu câteva zile în urmă.
O deflagraţie enormă a zguduit întregul oraş în timpul atacului, potrivit unor jurnalişti ai AFP.
Kievul a fost lovit de o serie de atacuri săptămâna trecută, între care unul asupra unui bloc de apartamente, duminică, soldat cu cinci răniţi.
Zelenski: Israel face eforturi pentru a organiza discuții de pace
ACTUALIZARE 8.58 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Israelul face multe eforturi pentru a organiza discuţii de pace la nivel înalt între Ucraina şi Rusia şi a sugerat că acestea ar putea avea loc la Ierusalim, informează Reuters, citată de Agerpres.
Serviciile britanice de informații: Kievul rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei
ACTUALIZARE 8.55 Kiev rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei, susțin serviciile britanice de informații. Potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării de la Londra, au loc lupte grele la nord de Kiev.
Înaintarea trupelor ruse e blocată de rezistența dură a forțelor ucrainene. Rușii rămân la mai mult de 25 km de centrul orașului.
„În ciuda lipsei progreselor, Kievul rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei, care probabil va prioritiza încercarea de a încercui orașul în următoarele săptămâni”, se arată în raport.
ACTUALIZARE 8.50. La câteva zile după vizita făcută la Kiev, premierul Sloveniei, Janez Jansa, a anunţat revenirea diplomaţilor din ţara sa în capitala Ucrainei. Ambasadorul țării şi personalul ambasadei care au părăsit Kievul împreună cu diplomaţii multor altor ţări atunci când a izbucnit războiul din Ucraina se vor întoarce în capitala Kiev săptămâna aceasta.
Jumătate dintre angajații de la centrala de la Cernobîl au putut merge acasă
ACTUALIZARE LUNI 21 MARTIE, ORA 8.40. După patru săptămâni, la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl s-a putut face un schimb de tură. Jumătate din personal a putut merge acasă, a anunțat agenția de supraveghere nucleară a ONU.
Circa 100 de tehnicieni, care își încheiau serviciul de noapte în momentul în care forțele ruse au capturat centrala, nu au mai primit permisiunea să plece acasă. Acest lucru se întâmpla chiar în prima zi a invaziei rusești din Ucraina.
Epuizați fizic și psihic, oamenii au încercat să muncească înconjurați de arme și soldați ruși. Cunoștințele lor au relatat presei despre cei blocați acolo că primesc hrană puțină, dorm pe jos, pe birouri sau pe scaune, pot face duș, dar fără săpun și nu au acces la niciun medicament.
Scurgeri de amoniac foarte toxic la un combinat chimic din Sumî
ACTUALIZARE LUNI 21 MARTIE, ORA 8.40 Scurgeri de amoniac foarte toxic au fost detectate la un combinat chimic luni dimineaţă în oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, citate de agenţia DPA.
Dmitro Zivițki, şeful administraţiei regionale din Sumî, a anunțat despre scurgerea de amoniac într-o postare pe Telegram şi a făcut apel către toţi locuitorii pe o rază de cinci kilometri faţă de combinat să rămână în subsoluri sau apartamente de la parter acolo unde este posibil pentru a evita să intre în contact cu substanţa chimică.
Gazul cu miros puternic este mai uşor decât aerul. Jîviţki nu a spus ce anume a provocat scurgerea de la combinatul Sumîkhimprom. „Urmare a bombardamentelor rusești, un rezervor cu amoniac, cu capacitatea de 50 de tone, a fost avariat”, a spus Dmitro Zivițki, potrivit The Guardian. El a completat că nu există pericol pentru populația orașului.
Explozii în mare, la Odesa
ACTUALIZARE LUNI 21 MARTIE, ORA 8.30 Armata ucraineană a publicat luni dimineață imagini despre care spune că au fost filmate la Odesa, unde se văd obuze explodând în mare.
Citește și: Analiză BBC. Spionii occidentali încearcă să intre în mintea lui Putin. „Dacă e încolțit și slăbit este mai periculos”
Joe Biden merge în Polonia
ACTUALIZARE LUNI 21 MARTIE, ORA 8.00 Preşedintele american Joe Biden va călători vineri în Polonia, pentru a discuta răspunsul internaţional la invazia Rusiei în Ucraina care a declanşat o „criză umanitară şi a drepturilor omului”, a anunţat duminică seara purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, informează Reuters.
Vizita în Polonia va avea loc la o zi după ce preşedintele american se va întâlni la Bruxelles cu aliaţii NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene pentru a discuta eforturile internaţionale de sprijinire a Ucrainei după invazia Rusiei.
Biden va călători la Varşovia, unde va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele Andrzej Duda, a comunicat Casa Albă.
Citește și: Președintele Joe Biden vine în Europa. Ce șanse sunt să oprească războiul lui Putin în Ucraina? (analiză CNN)
4 morți în explozii la Kiev
ACTUALIZARE LUNI 21 MARTIE, ORA 7.30 Patru oameni au murit în Kiev după ce proiectilele rusești au căzut într-o zonă rezidențială și peste un centru comercial.
Pe rețelele de socializare au fost postate imagini din timpul operațiunile de salvare. Se văd pompierii care îi scot pe supraviețuitori de sub dărâmături.
Kievul respinge ultimatumul Rusiei
ACTUALIZARE LUNI 21 MARTIE, ORA 4:00 Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează Reuters.
„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda în primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea.
Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.
Rusia ceruse trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă. Pe de altă parte, a promis că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT, 9:00 – 11:00, ora Kievului), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS, scrie Agerpres.
Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul „fără arme şi muniţii, pe o rută convenită cu Ucraina” şi a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris” până luni dimineața la ora 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT, 4:00, ora Kievului).
Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost: „În loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor!”.
Cel puțin un mort după explozii într-un cartier din Kiev
ACTUALIZARE, 21 MARTIE, ORA 1:00 O persoană a fost ucisă în urma unor explozii care au avut loc într-un cartier din Kiev unde sunt locuințe, magazine și birouri, a anunțat duminică seara primarul orașului, Vitali Kliciko.
Echipa CNN aflată la Kiev a confirmat că au fost auzite duminică noapte mai multe explozii în capitala ucraineană.
Exploziile au avut loc în cartierul Podilîi din Kiev, care face parte din districtul Podilskîi.
Au fost lovite câteva case și un centru comercial, unde s-a produs un incendiu de proporții la care intervin echipele de urgență.
Echipa CNN a văzut duminică seara o explozie pe cerul Kievului și a auzit tiruri ale apărării antiaeriene. Nu este clar asupra a ceea ce trăgeau ucrainenii, dar jurnaliștii au văzut un punct luminos traversând cerul deasupra capitalei, care putea fi un avion lovit.
Editor : G.M.
[ad_2]
Citește mai mult..