Slovacia și Polonia cer ca Ucraina să primească statutul de candidată la aderarea la UE: „E un gest natural în această situație”

[ad_1]

Acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Ucraina este „un gest natural în situația dificilă în care este acum” această țară, au transmis, miercuri, Slovacia și Polonia, care au anunțat și că vor face eforturi comune pentru a o ajuta să atingă acest obiectiv. Declarațiile au fost făcute, la Bratislava, de președinta Slovaciei, Zuzana Caputova și de președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Cei doi lideri susţin că vor vizita împreună statele UE care s-au arătat sceptice faţă de aderarea Ucrainei la blocul european..

„Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei”, a spus Caputova.

„Asta nu înseamnă în mod automat calitatea de membru deplin, pentru care bineînţeles criteriile trebuie întrunite. Dar considerăm acordarea statutului de ţară candidată un gest natural în situaţia dificilă în care este acum Ucraina”, a spus preşedinta slovacă.

Andrzej Duda a spus că Ucraina se apără nu doar pe ea ci şi Europa „de ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi” şi are nevoie de un semn de solidaritate pentru a face asta.

„Ştim că este foarte important pentru societatea ucraineană de astăzi să simtă acceptarea Vestului”, a spus el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, recent, că Ucraina va primi un prim răspuns în iunie la cererea sa de aderare la UE, în mod normal un proces lung şi complicat.

Zuzana Caputova şi Andrzej Duda au elogiat cooperarea lor bilaterală în privinţa Ucrainei, făcând referire la un acord în baza căruia forţele aeriene poloneze monitorizează spaţiul aerian slovac pentru ca Slovacia să poată transfera avioane de luptă MiG-29 Ucrainei.

După discuţiile cu Caputova, Duda s-a mai întâlnit cu premierul slovac, Eduard Heger, şi cu preşedintele parlamentului, Boris Kollar.

Unele țări europene s-au arătat reticente față de posibila aderare a Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la câteva zile după ce rușii au invadat Ucraina. Atunci, liderii europeni au spus vor „analiza cu seriozitate” posibilitatea însă au avertizat că procesul de aderare este unul de durată și au exclus ca țara să fie acceptată în blocul european printr-o procedură de urgență.

Problema a revenit în atenție după ce președintele Franței a propus crearea „unui nou tip de comunitate europeană” care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei și Marii Britanii, să se alăture „nucleului de valori europene”. 

El a precizat că dorința Ucrainei de a adera la bloc va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt.

„Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, a spus Macron.

„Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”, a spus Macron.

În loc să reducă standarde stricte pentru a permite țărilor să adere mai repede, Macron a sugerat crearea unei entități paralele care ar putea atrage țările care aspirau să se alăture blocului sau, într-o aparentă referire la Marea Britanie, țările care au părăsit uniunea.

Olanda s-a arătat, de asemenea, reticentă față de o posibilă aderare printr-un proces rapid – „Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”.

Mihailo Podoliak, consilier prezidențial principal al Ucrainei și reprezentantul acesteia în negocierile de pace cu rușii, a criticat propunerea – „Păstrarea aparențelor într-un joc prost – așa arată încercările de a înlocui apartenența Ucrainei la Uniunea Europeană cu formate simbolice. Mii de ucraineni au plătit cu viețile lor pentru opțiunea lor europeană, nu pentru noua colecție de degetare. Ucraina trebuie să primească statutul de stat candidat”.

Volodimir Zelenski a criticat, de asemenea, indecizia europenilor – „Ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă”, a spus președintele ucrainean.

Comisia Europeană intenţionează să emită în iunie avizul său în ce priveşte obţinerea de către Ucraina a statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o discuție cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..