Aderarea Moldovei și Ucrainei la UE încurcă diplomația rusă. Maria Zaharova transmite mesaje diferite față de șeful ei, Serghei Lavrov

[ad_1]

Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Dacă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a avertizat că vor fi „consecinţe negative”, șeful ei, ministrul de externe Serghei Lavrov, a spus că o aderare a celor două ţări la UE nu prezintă vreun risc pentru Rusia, notează agențiile internaționale de presă.

În opinia Mariei Zaharova, decizia luată de liderii UE în privința Ucrainei și Moldovei are drept scop „izolarea” și mai pronunțată a Rusiei și confirmă „o acaparare geopolitică a spaţiului CSI” de către Occident, care „continuă activ”, arată într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) reuneşte majoritatea fostelor republici sovietice.

„Ei nu se gândesc la consecinţele negative ale unui asemenea pas”, spune Zaharova. Ea susține că UE are ca obiectiv „să stabilească cu regiunile din vecinătatea sa relaţii după principiul stăpân-sclav”. Mai mult, Bruxellesul apelează la „metode de şantaj politic şi economic” şi exercită presiuni asupra statelor candidate să adopte „sancţiuni ilegitime” împotriva Moscovei, acuză purtătoarea de cuvânt a MAE rus. „Această abordare agresivă a UE are potenţialul de a crea noi diviziuni şi noi crize mult mai profunde în Europa”, conchide Maria Zaharova, citată de Agerpres.

Ceva mai devreme, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, declara că acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova reprezintă „o afacere internă a Europei”, dar în același timp, el a acuzat Occidentul că doreşte război cu Rusia, notează AFP. Pentru Moscova este important ca „toate aceste procese să nu creeze şi mai multe probleme Rusiei”, a explicat Peskov exact în ziua în care se împlineau patru luni după declanşarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, în urma căreia ţările occidentale au impus sancţiuni Rusiei şi au oferit armament Ucrainei.

Pe de altă parte, ministrul de externe rus Serghei Lavrov consideră că o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE nu prezintă „niciun risc” pentru Rusia, întrucât UE nu este o alianţă militară şi a amintit că nici preşedintele Putin nu se împotriveşte acestei aderări.

O astfel de declaraţie a liderului de la Kremlin, cu referire la Ucraina, a fost făcută în urmă cu o săptămână, la 17 iunie. „Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (…) Este treaba lor, a poporului ucrainean”, a declarat liderul rus la Forumul economic de la Sankt Petersburg. „Spre deosebire de NATO, UE nu este o alianţă militară”, aşadar „în ce priveşte integrarea lor economică, alegerea le aparţine”, a clarificat Putin poziţia Rusiei pe acest subiect. Totuşi, la rândul său, Putin a prezis că „Ucraina se va transforma într-o semi-colonie” a ţărilor occidentale dacă aderă la UE. „Este părerea mea”, a adăugat el.

 

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..