Ungaria face concesii pentru a putea accesa fondurile europene din planul de redresare şi rezilienţă

[ad_1]

Ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, a înaintat parlamentului de la Budapesta două propuneri legislative menite lupte împotriva corupţiei şi răspundă cererii Comisiei Europene pentru o mai mare transparenţă legislativă, relatează AFP.

Decizia urmăreşte să permită eliberarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus, potrivit Agerpres.

Propunerile, care vor oferi măsuri mai eficiente de a combate corupţia şi vor spori transparenţa procesului legislativ, au fost înaintate marţi.

Ungaria are, teoretic, dreptul la 7,2 miliarde de euro din pachetul UE pentru combaterea efectelor pandemiei convenit la sfârşitul lui 2020 (planul de redresare şi rezilienţă), însă Comisia Europeană a spus că există riscuri considerabile ca banii să fie folosiţi necorespunzător, aşa că a blocat fondurile.

În contextul în care procuratura este controlată de susţinători al guvernului naţionalist de dreapta condus de premierul Viktor Orban, cazurile de corupţie duc extrem de rar la inculparea unor persoane apropiate de acesta sau din conducerea partidului său, FIDESZ, conform Bruxellesului.

Cele două propuneri legislative urmăresc acum să elimine aceste îngrijorări. Conform primei propuneri, cetăţenii maghiari vor putea să sesizeze instanţele în cazurile unde consideră că procurorii au oprit în mod arbitrar anchetele de corupţie.

A doua propunere prevede ca legile să poată fi supuse dezbaterii publice înainte de a fi adoptate de parlament, spre deosebire de practica actuală, în care legi importante sunt trecute rapid prin parlament în 24 de ore.

Editor : M.B.

[ad_2]

Citește mai mult..