Un fost polițist rus care a denunțat corupția din forțele de securitate a fost condamnat la 5 ani de închisoare
[ad_1]
Un tribunal rus a condamnat marţi la cinci ani de închisoare un fost poliţist devenit celebru pentru că denunţase corupţia care erodează forţele de securitate şi care a apărat cu fermitate drepturile foştilor săi colegi.
Vladimir Voronţov, încarcerat după arestarea sa în 2020, a fost recunoscut vinovat de estorcare de fonduri şi de distribuire de material pornografic, potrivit OVD-Info, o organizaţie neguvernamentală de apărare a drepturilor omului, relatează AFP, citată de Agerpres.
De asemenea, el a fost privat de rangul său de comandant în poliţie, interzicându-i-se să mai administreze bloguri timp de zece ani.
Fostul poliţist, care şi-a depus insigna în 2017 după 13 ani de serviciu, a negat întotdeauna acuzaţiile care i-au fost aduse.
Susţinătorii săi apreciază că aceste dosare au fost fabricate în întregime cu scopul de a reduce la tăcere un om care publica prea multe adevăruri deranjante.
Aflat la conducerea unui grup online, Police Ombudsman, mai multe reţele sociale legate între ele, Voronţov nu a încetat să denunţe abuzurile comise în poliţie, devenind rapid popular, cu sute de mii de abonaţi.
Corupţie, violenţe poliţieneşti, cifre măsluite, sinucideri: fără a evita niciun subiect tabu, fostul poliţist a aruncat o lumină crudă asupra abuzurilor din cadrul forţelor de ordine, unul dintre pilonii sistemului dirijat de preşedintele Vladimir Putin.
Fapt excepţional în Rusia, unii poliţişti au mers până la a critica în mod public autorităţile după arestarea lui Voronţov, denunţând în trecere funcţionarea şi metodele instituţiei lor.
Condiţiile arestării fostului poliţist au şocat opinia publică, cu unităţi de trupe speciale care au luat cu asalt locuinţa sa la primele ore ale dimineţii şi care au percheziţionat până şi jucăriile şi lenjeria fetiţei sale de patru ani.
Popularitatea fostului poliţist a pus în lumină absenţa unui sindicat independent care să apere drepturilor celor circa 750.000 de poliţişti din Rusia.
Printre derivele denunţate de Voronţov se numără condiţiile de muncă mizerabile ale multor agenţi, unii fiind obligaţi să-şi cumpere ei înşişi echipamentul, ceea ce a dus la sinuciderea a zeci dintre ei în fiecare an, potrivit activiştilor.
Editor : M.B.
[ad_2]
Citește mai mult..