Conspiraționistul Alex Jones primește o nouă sentință. Suma imensă pe care o are de plată acum pentru negarea atacului de la Sandy Hook

[ad_1]

Prezentatorul de radio Alex Jones, unul dintre cei mai cunoscuți adepți ai teoriilor conspirației, a primit vineri o nouă sentință din partea unui juriu din Texas, prin care este obligat să plătească o sumă cu mult mai mare decât cea la care fusese condamnat în ajun pentru că a afirmat în mod fals că împușcăturile din 2012 de la școala din Sandy Hook au fost o farsă, relatează BBC.

Douăzeci de copii și șase adulți au fost uciși în atacul de la Sandy Hook, în Connecticut.

Juriul din Texas a hotărât că prezentatorul radio trebuie să plătească daune de 45,2 milioane de dolari, pe lângă compensațiile de 4,1 milioane de dolari decise joi, astfel că acum conspiraționistul are de plată în total aproape 50 de milioane de dolari (49,3 milioane de dolari).

Procesul pentru defăimare a fost intentat de părinții unui copil de 6 ani ucis în atac și a durat două săptămâni.

Reclamanții, Scarlett Lewis și Neil Heslin, au spus că au fost hărțuiți și au suferit emoțional de pe urma dezinformării fondatorului Infowars. Ei ceruseră daune de 150 de milioane de dolari.

Compensațiile acordate joi erau destinate să acopere costurile reale suportate de familie din cauza defăimării lui Alex Jones. De pildă, părinții au fost nevoiți să-și angajeze bodyguarzi în timpul procesului, de teama unui atac din partea susținătorilor lui Jones.

Despăgubirile decise vineri de juriul din Texas sunt menite să acționeze ca un factor de descurajare și să îl împiedice pe Jones să repete infracțiunea.

De altfel, justiția nu-și încheie aici socotelile cu Alex Jones. Acesta este doar primul din cele trei procese împotriva lui intentate de membrii familiilor victimelor de la Sandy Hook.

Tertipurile lui Alex Jones pentru a-și ascunde averea

Jones a apărut pentru scurt timp în instanță vineri, dar nu a fost prezent la verdictul final.

În ciuda faptului că și-a retras afirmațiile despre Sandy Hook, el a continuat să-și folosească platforma media pentru a susține că este un atac organizat împotriva sa, iar site-ul său Infowars l-a înfățișat pe judecătorul din proces arzând în flăcări.

Jones – figură populară în rândul conspiraționiștilor din SUA – a susținut în repetate rânduri că împușcăturile de la Sandy Hook au fost o farsă orchestrată de guvern pentru a-i lipsi pe americani de dreptul la arme de foc și că părinții copiilor morți au fost „actori”. Avocatul său a invocat protecția libertății de exprimare garantată de Constituția  SUA și a cerut clemență în proces, spunând că juriul a trimis deja un mesaj tuturor prezentatorilor radio că „standardul s-a schimbat”.

Despăgubirile au fost decise de jurați după ce au ascultat expertiza unui economist, care a arătat că averea lui Jones se ridică de fapt la circa 270 de milioane de dolari, iar conspiraționistul a recurs la o serie de tertipuri – companii fantomă, împrumuturi mari – pentru a-și ascunde banii și pentru a încerca să pară că este falit.

„Să vorbești e gratis. Dar când spui minciuni plătești pentru ele”,  a spus în pledoaria sa avocatul acuzării.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..