VIDEO, FOTO. Raed Arafat a participat la testul primului elicopter Black Hawk cumpărat de România


Raed Arafat a participat în Polonia la primul test al elicopterului Black Hawk cumpărat de România, și care este configurat pentru intervenții în situații în urgență. Șeful DSU a fost însoțit de inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație, general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

România a achiziționat șase elicoptere Black Hawk echipate pentru intervenții în situații de urgență.

Primul elicopter Black Hawk cumpărat de România pentru intervenții în situații de urgență.

„Având în vedere dotarea de ultimă generație a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv a parcurs deja un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii, fiind astfel finalizate cursurile teoretice și instrucția pe simulator. Totodată, pregătirea personalului va continua cu probele practice, în vederea familiarizării cu tehnica specifică”, a transmis DSU.

În cadrul vizitei au fost prezentate în detaliu caracteristicile tehnice, dar şi funcţiile deţinute de aceste aparate de zbor, care, odată intrate în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, vor contribui la creşterea calităţii de răspuns în situaţii de urgenţă şi oferirea unui serviciu de calitate, la standarde înalte, tuturor cetăţenilor, arată informarea DSU.

De asemenea, au fost discutate aspecte legate de stadiul de realizare a proiectului privind livrarea celor 6 aparate de zbor, care sunt în acest moment în curs de fabricaţie.

În acelaşi timp, în cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii pentru o eventuală semnare privind achiziţia unui alt elicopter (al şaptelea elicopter mediu-greu Black Hawk), care ar fi destinat mai multor tipuri de intervenţii pe specificul atribuţiilor Ministerului Afacerilor Interne.

Detaliile privind semnarea contractului subsecvent de achiziţie a celui de al şaptelea elicopter mediu-greu, tot prin fonduri europene nerambursabile, se vor discuta în perioada care urmează.

Potrivit DSU, având în vedere dotarea de ultimă generaţie a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv a parcurs deja un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii, fiind astfel finalizate cursurile teoretice şi instrucţia pe simulator. Totodată, pregătirea personalului va continua cu probele practice, în vederea familiarizării cu tehnica specifică.

Reamintim faptul că, în cursul ultimului an, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile aflate în coordonare – IGSU şi IGAv – au reuşit să încheie contracte ferme pentru livrare de echipamente şi tehnică de intervenţie în situaţii de urgenţă care depăşesc ca sumă 400 milioane euro, finanţate în proporţie de 85% din fondurile UE nerambursabile. Acest lucru certifică preocuparea continuă pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă o are în scopul creşterii şi consolidării calităţii sistemului naţional integrat de urgenţă”, precizează sursa citată de Agerpres.

În data de 9 noiembrie 2021, prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul General de Aviaţie, având calitatea de partener, au semnat un acord cadru în valoare de aproximativ 270 milioane de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanţarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generaţie.

Aeronava este pregătită pentru recunoaştere în teren, acţiuni de stingere a incendiilor, de căutare-salvare, de evacuare personal, de transport personal şi materiale, de asistenţă medicală pentru victime multiple şi evacuare.

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..