Aleksandr Dughin a fost internat în spital, după moartea fiicei sale (Nexta)

[ad_1]

Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin a cărui fiică a fost ucisă sâmbătă seara, a fost dus la spital după ce a venit la locul exploziei și a văzut cu ochii lui ce s-a întâmplat, informează platforma media Nexta într-un mesaj postat pe Twitter.

Pe rețelele sociale au circulat, sâmbătă seara, imagini în care se vede mașina Dariei Dughina în flăcări, în timp ce Aleksandr Dughin sosește la fața locului și își pune mâinile în cap.

aleksandr dughin cu mainile in cap la locul exploziei profimedia-0715579844
Aleksandr Dughin sosește la locul unde mașina în care se afla fiica sa a explodat Foto: Profimedia Images

Nexta precizează că nu se știe care este în prezent starea lui Aleksandr Dughin.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine este Aleksandr Dughin

Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, este adesea numit ideologul lui Putin, „creierul lui Putin” sau „Rasputin”, din cauza relației sale apropiate cu liderul de la Kremlin. Mulți consideră că el este cel din spatele invaziei ruse din Ucraina. Deși nu are un rol oficial în guvern, se spune că ideologul ultranaționalist îl influențează puternic pe Putin, în special în ceea ce privește propaganda. 

Aleksandr Dughin pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou vast imperiu rus. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina, unde forţele ruse desfăşoară din 24 februarie ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea țării.

Ipoteze în legătură cu uciderea Dariei Dughina

Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, a fost ucisă sâmbătă seara în maşina în care se afla, într-un presupus atentat cu bombă, la periferia Moscovei. Explozia s-a produs la ora locală 21:00 și, potrivit autorităților ruse, a fost detonat un presupus dispozitiv exploziv la bordul maşinii Toyota Land Cruiser cu care circula femeia. Maşina era însă a lui Aleksandr Dughin şi că probabil că el a fost ţinta atacului, este opinia care prevalează.

Tatăl şi fiica participaseră la un festival în afara Moscovei, iar Dughin s-a hotărât în ultimul moment să ia altă maşină, a relatat cotidianul guvernamental „Rossiskaia Gazeta”.

Anchetatorii ruși au transmis că iau în calcul „toate ipotezele” pentru a stabili cine este răspunzător pentru crimă.

Daria Dughina era jurnalistă şi expert politic. Cunoscută şi sub numele de Platonova, ea susţinea ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina.

Dughin, dar și fiica sa se află pe lista de sancţiuni a SUA.

Într-un comunicat transmis în martie, Trezoreria SUA anunța că Daria Dughina, redactor-şef al site-ului United World International – calificat de SUA drept un mijloc de dezinformare -, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

aleksandr dughin si daria dughina - twitter
Aleksandr Dughin și fiica sa, Daria Dughina Foto: Twitter

Arătată cu degetul, Ucraina neagă

Liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR), autoproclamată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat duminică forţele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina. La rândul său, senatorul rus Andrei Klişas a calificat atentatul drept un „atac al dușmanilor” şi a cerut aducerea în faţa justiţiei a autorilor materiali şi morali, scrie Agerpres.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat însă că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină-capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin. „Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, într-o intervenţie televizată.

Posibilă luptă internă pentru putere

În schimb, Podoliak crede că Rusia a început „să se dezintegreze intern” şi că mai multe grupuri încep să se confrunte într-o luptă pentru putere. Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională” asupra societăţii, iar războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, susține consilierul președintelui ucrainean.

Și în timp ce propaganda rusă cere atacarea Kievului ca pedeapsă pentru uciderea Dariei Dughina, în rândul opoziției ruse din exil au apărut opinii că însuși Vladimir Putin ar fi vrut pedepsirea lui Aleksandr Dughin, pentru că l-ar suspecta de sustragerea unor fonduri destinate „cumpărării” anumitor medii politice de extremă-dreapta din Occident.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..