România, pe primul loc la șpaga dată în spitale, conform unui studiu realizat de Comisia Europeană

[ad_1]

Creșterea salariilor din sistemul medical nu a făcut să dispară obiceiul șpăgii. Potrivit unui studiu realizat de către Comisia Europeană, România este pe locul întâi la nivel european la coruția din sistemul sanitar.


In articol:


Un studiu recent realizat de Comisia Europeană, ne situează în fruntea clasamentului la nivel european la șpaga dată în înstituțiile publice, și mai cu seamă în spitale.

De altfel, 18% dintre români recunosc că au oferit cel puțin o dată bani, ori cadouri scumpe medicilor, sau asistentelor. Și nu suntem singurii, 13% dintre greci semnalează același obicei.

România ocupă primul loc în ceea ce privește corupția în sistemul sanitar

Conform unui studiu publicat în iulie de Comisia Europeană, România ocupă primul loc între țările europene în ce privește corupția din sistemul sanitar. 

România (18%) și Grecia (13%) sunt singurele țări în care cel puțin unul din zece respondenți declară că a fost nevoit să plătească în plus sau să ofere un cadou valoros unui cadru medical din sistemul public de sănătate.

Citeste si: Un pacient al Spitalului Judeţean Piteşti a decedat după ce a căzut de la etajul șase

În țara noastră, procentul a scăzut față de 2019, doar 1%, cu toate că atunci salariile medicilor au fost mărite. La începutul acestui an, salariile medicilor români au crescut din nou cu 25%. Un medic primar are un salariu de bază de peste 15.000 de lei brut, iar un rezident în ultimul an, aproape 8000 de lei, iar la aceste sume se adaugă sporurile și plata suplimentară a gărzilor.

Președintele Colegiului Medicilor i-a îndemnat pe medici să nu mai accepte șpagă

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca: „Mi se pare degradant pentru poziția de medic să tranzacționăm ca la talcioc un act medical”.

Citeste si: Un pacient al Spitalului Judeţean Piteşti a decedat după ce a căzut de la etajul șase

Inclusiv președintele Colegiului Medicilor, dr. Daniel Coriu, i-a îndemnat pe medici să refuze plicurile pacienților.

Citeste si: Ploile au făcut ravagii în Dâmbovița: două localități au fost complet inundate

Mărturiile care au apărut în spațiul public, mai ales în ultimii doi ani de pandemie, arată însă că „șpaga” în spitale este încă o practică acceptată de cadrele medicale, inclusiv în spitalele publice din orașe mari.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

[ad_2]

Citește mai mult..