Carlos Alcaraz a câștigat US Open 2022 și devine cel mai tânăr lider ATP din istorie

[ad_1]

Spaniolul Carlos Alcaraz l-a învins duminică în finala US Open 2022 pe norvegianul Casper Ruud și devine, la 19 ani, cel mai tânăr lider al clasamentului ATP. Pare că începe o nouă eră și în lumea tenisului masculin profesionist, după ce la fete, câștigătoarea de la Flushing Meadows 2022, poloneza Iga Swiatek, s-a instalat confortabil, la 21 de ani, în fruntea topului mondial.

A fost un meci care a durat peste trei ore, la capătul căruia Carlos Alcaraz, nr. 4 ATP, a obținut victoria cu trei seturi câștigate, 6-4, 2-6, 7-6 (7-1), 6-3, în fața lui Casper Ruud, 23 de ani, nr. 7 ATP. În momentul în care partida s-a încheiat, Carlos Alcaraz s-a întins pe spate pe teren și și-a dus mâinile la față, apoi a sărit să-l îmbrățișeze pe adversar la fileu. A trecut în viteză pe lângă fotografi și a urcat în tribune pentru a se bucura în lojă alături de echipa sa.

Carlos Alcaraz a câștigat US Open 2022 la 19 ani Foto: Profimedia Images

Carlos Alcaraz a câștigat US Open 2022 la 19 ani Foto: Profimedia Images
Spaniolul Carlos Alcaraz câștigă primul său titlu de Grand Slam Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz devine liderul ATP la 19 ani Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz devine cel mai tânăr lider ATP din istorie Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz devine, la 19 ani, cel mai tânăr lider ATP din istorie, după ce a câștigat US Open 2022 Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz a câștigat publicul cu calitățile sale atletice Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz spune că performanța vine în urma unei munci asidue Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz a electrizat publicul cu loviturile sale spectaculoase Foto: Profimedia Images
Norvegianul Casper Ruud, 24 de ani, devine nr. 2 mondial Foto: Profimedia Images
Casper Ruud ar scrie istorie, dacă ar deveni lider ATP Foto: Profimedia Images
Finala US Open 2022 a consemnat o premieră Foto: Profimedia Images
Atât Carlos Alcaraz, cât și Casper Ruud au luptat pentru primul lor titlu de Grand Slam și pentru locul 1 în clasamentul ATP Foto: Profimedia Images
Pare să înceapă o nouă eră în tenisul mondial masculin, după dominația Nadal-Djokovic-Federer Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz a doborât un record deținut de Lleyton Hewitt Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz este antrenat de Joan Carlos Ferrero Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz câștigă US Open și devine cel mai tânăr lider ATP Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz a petrecut pe teren 23 de ore și 40 de minute la US Open 2022 Foto: Profimedia Images
Carlos Alcaraz și Casper Ruud, finaliștii US Open 2022, alături de o legendă a tenisului: John McEnroe Foto: Profimedia Images
,

Carlos Alcaraz devine cel mai tânăr câștigător de Grand Slam la simplu masculin din ultimii 17 ani. Compatriotul său, Rafael Nadal, câștiga în 2005, la 19 ani abia împliniți, primul său titlu major, la Roland Garros.

O premieră în finala US Open 2022

„Este ceva la care am visat încă de când eram copil. Să fiu numărul 1 în lume, să fiu campion”, a mărturisit Carlos Alcaraz, în timp ce Casper Ruud nu a ascuns că are aceeași ambiție.

„Astăzi a fost o zi specială, atât eu, cât și Carlos știam pentru ce jucăm și amândoi știam care este miza. Sunt dezamăgit, bineînțeles, că nu sunt nr. 1, dar nici nr. 2 nu-i atât de rău”, a spus norvegianul, care, dacă ar reuși să ajungă lider ATP, ar scrie și el istorie: ar fi primul tenisman din țara sa care ar reuși această performanță.

Norvegianul, la rândul lui, devine de luni nr. 2 mondial, la fel cum, după finala fetelor de sâmbătă, tunisianca Ons Jabeur, învinsă de Iga Swiatek, urcă de azi pe a doua poziție în clasamentul WTA.

În orice caz, duminică, a fost pentru prima dată când s-a jucat o finală în care sportivii concurau atât pentru primul lor titlu de Grand Slam din carieră, cât și pentru locul 1 ATP.

Înainte de meci, s-a ținut un moment de reculegere în onoarea celor aproape 3.000 de persoane care au fost ucise în atacurile de la 11 septembrie 2001. Data atacului a fost scrisă pe teren, iar ambii jucători și-au început declarațiile prin a vorbi despre această sumbră comemorare.

Se naște o nouă stea a tenisului?

Cu legendarul Rafael Nadal eliminat surprinzător de la US Open 2022 încă din fața optimilor și cu Novak Djokovici, cealaltă legendă, absent de la Flushing Meadows pentru că a refuzat să se vaccineze anti-COVID, calea pentru afirmare era deschisă noilor talente din tenis.

Carlos Alcaraz a jucat trei meciuri consecutive de cinci seturi în drumul spre finală, inclusiv al doilea cel mai lung meci din istoria US Open. Partida de joi din sferturile de finală împotriva italianului Jannik Sinner, 21 de ani, s-a încheiat noaptea târziu, la ora 2:50, un record de oră pentru Grand Slamul din America. În semifinale, el a trecut de americanul Frances Tiafoe, 24 de ani, cel care îl eliminase pe Rafael Nadal. În total, Alcaraz a petrecut 23 de ore și 40 de minute pe teren în cele șapte meciuri de la US Open, notează Reuters.

Pe tot parcursul US Open, spaniolul a captivat publicul cu viteza, calitățile sale atletice și loviturile spectaculoase. Pentru tânărul Alcaraz, victoria de la Flushing Meadows ar putea fi doar începutul unui lung șir de titluri de Grand Slam care îl așteaptă. Specialist al zgurei, el a fost comparat adesea cu Nadal, campionul absolut al tenisului, care deține recordul de 22 de titluri de Grand Slam.

Carlos Alcaraz doboară recordul lui Llyeton Hewitt

Carlos Alcaraz este doar al doilea jucător din era Open, după Pete Sampras, care ajunge în finala US Open când încă nu a împlinit 20 de ani. Deși tânăr, știe că talentul nu este suficient pentru a deveni cel mai bun. „Puteți vedea că toată munca grea pe care o depun în fiecare zi dă roade”, le-a spus el reporterilor. „Trebuie să dai tot ce ai în tine”, și-a explicat el succesul.

Carlos Alcaraz îl înlocuiește în fruntea clasamentului ATP pe rusul Daniil Medvedev (26 de ani) eliminat la US Open 2022 tot în faza optimilor, ca și Nadal, de vulcanicul australian Nick Kyrgios.

Spaniolul de 19 ani este cel mai tânăr număr unu mondial de la începutul clasamentului ATP, în 1973, depășind recordul stabilit de Lleyton Hewitt, care avea 20 de ani când a devenit numărul 1, în 2001.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..