Rușii au anunțat retragerea din Liman. Zelenski spune că luptele continuă în oraș


Peste 5.000 de militari ruşi s-au retras din orașul strategic Liman, din regiunea Doneţk, după ce au fost încercuiţi de forţele ucrainene. Unii s-au predat iar rușii au înregistrat „o mulțime de morți și răniți”, spune un oficial ucrainean. Anterior, trupele ruse ceruseră superiorilor permisiunea de a se retrage din zonă, dar solicitarea le-a fost respinsă.

Foto: BBC

ACTUALIZARE 23:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus sâmbătă că luptele continuă în importantul oraș Liman, pe care Rusia a spus anterior în cursul zilei că trupele sale l-au abandonat pentru a evita să fie blocați.

„Steagul Ucrainei este deja în Liman în regiunea Donețk. Luptele încă continuă acolo”, a spus Zelenski în mesajul său video nocturn, potrivit The Guardian.

Imagini cu retragerea rușilor din orașul strategic Liman. De ce este importantă una dintre cele mai mari victorii ale Kievului

ACTUALIZARE 18:49 Imagini cu un convoi rusesc de camioane și tancuri arată retragerea trupelor rusești din Liman, oraș strategic pentru forțele Moscovei, care îl foloseau drept un centru de transport important cât și locație pentru comunicațiile de la sol și logistică. Armata Ucrainei va putea astfel să înainteze în Lungansk și să se apropie de Severodonețk, unul dintre principalele orașe din regiune.

Liman este în regiunea Donețk din estul Ucrainei, la aproape 160 de kilometri sud-est de Harkov, al doilea cel mai mare oraș ucrainean, potrivit Sky News.

Înainte de război, populația Limanului era de aproape 20.000, dintre care 85% ucraineni.

După ce rușii au preluat controlul orașului, a devenit un centru vital de transport. A fost folosit și ca locație importantă pentru comunicațiile de la sol, logistică, armament și nod feroviar care conecta regiunile Donețk, Lugansk și Harkov.

5.000 de soldați ruși au fost trimiși în Liman, iar retragerea acestora ar fi una dintre cele mai mari înfrângeri militare ale Rusiei de la începutul invaziei, scrie BBC, care mai notează că trupele Kievului ar putea cu ușurință astfel să elibereze nordul regiunii Donețk.

ACTUALIZARE 17:00 Agenția rusă de știri transmite că trupele din Liman ar fi fost retrase, potrivit ministerului Apărării de la Moscova. „Din cauza creării unei amenințări de încercuire, trupele aliate au fost retrase de la Liman la granițe mai favorabile, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, potrivit TASS.


Știrea inițială:

„Soldaţii ruşi cu baza în Liman s-au adresat superiorilor lor cu cererea de a se retrage, dar (solicitarea) a fost respinsă. Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi”, a declarat sâmbătă dimineaţa şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Operațiunea din jurul localității Liman este încă în desfășurare, iar trupele ruse au făcut încercări nereușite de a ieși din încercuire.

„Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, operațiunea nu s-a încheiat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene din est, potrivit Reuters.

Guvernatorul Ucrainei din Lugansk, aflat în exil, a declarat că forțele ruse au cerut Kievului o ieșire în siguranță din încercuire, dar Ucraina a respins cererea.

Într-o înregistrare video cu armata ucraineană publicată de Radio Svoboda şi preluată de agenţia Unian pot fi văzute imagini cu situaţia din Liman şi se aude o voce feminină care le cere trupelor ruse să se predea.

„Soldaţi ai forţelor armate ruse, forţele de apărare ucrainene au cucerit Liman, este inutil să continuaţi să rezistaţi – sunteţi încercuiţi… Amintiţi-vă, autorităţile voastre nu au nevoie de voi, pentru ei sunteţi carne de tun, dar familiile voastre de acasă au nevoie de voi”, se aude pe înregistrare.

Totodată, persoana care se aude vorbind îi sfătuieşte pe militarii ruşi să se îndrepte spre şoseaua sau spre zona populată cea mai apropiată, să depună armele şi să-i aştepte pe reprezentanţii forţelor armate ucrainene cu mâinile ridicate şi să se predea.

În imagini se poate vedea cum forţele ucrainene înaintează printr-o zonă împădurită, dar şi echipament militar abandonat de ruşi.

Reuters menţionează că o eventuală capturare a oraşului Liman, folosit de Rusia drept punct nodal de transport şi pentru livrările de echipament militar în nordul regiunii Doneţk, ar fi un nou eşec major pentru planul Kremlinului de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas.

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..