Cu cât cresc impozitele pe clădiri și terenuri de la 1 ianuarie 2023

[ad_1]

Răsturnare de situație în privința majorării cu 50% a impozitelor locale, așa cum fusese stabilită printr-un amendament în Senatul României. Coaliția de guvernare pare să caute o altă formulă mai bună care să fie „corectă” față de contribuabili, într-o perioadă de criză.


In articol:


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că primarii de municipii din partidul pe care îl conduce nu sunt de acord cu amendamentul făcut în Senat privind majorarea

impozitelor de proprietăţi, iar aceştia urmează să vină cu propria lor propunere.

Citeste si: Marcel Ciolacu, anunț despre viitorul pachet social pregătit de Guvern

„Am avut o discuţie în Consiliul Politic Naţional al partidului. Urmează să avem o discuţie în coaliţie cu liderii.
Primarii nu sunt de acord, nu este foarte clar amendamentul de la Senat şi vor să vină cu anumite lămuriri şi vor veni şi ei cu o propunere către liderii de grup”, a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PSD.

Situație incertă privind majorarea taxelor locale 

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie.

El a menţionat că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

Citeste si: Senatul a adoptat legea care reduce risipa alimentară. Schimbări în România

Autoritățile dau asigurări că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate.

„Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici”, a declarat Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele”

Întrebat de jurnaliști cu cât ar putea creşte impozitele, Adrian Câciu a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. 

Marcel Ciolacu, explicații despre descentralizarea taxelor locale 

Liderul PSD a explicat luni că primarii social-democrați de municipii au o altă formulă şi o altă viziune cu privire la majorarea impozitelor pe clădiri.

„Am înţeles că vor trimite şi o adresă oficială de la Asociaţia Municipiilor din România în ceea ce priveşte acest subiect. Această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni, prin ordonanţă, prin modificările la Codul fiscal, unde era trecut foarte clar că se va aplica grila notarială. Primarii au venit şi au explicat că tehnic nu se poate face acest lucru. S-a venit cu acest amendament, cu mărire de până la 50%, dar coeficientul rămânând acelaşi. Cu alte cuvinte, era o descentralizare şi fiecare primar venea şi propunea dacă măreşte sau nu măreşte. Ele pot rămâne la fel. Cu grilă notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Nu putem compara municipiul Buzău cu municipiul Bucureşti. Acum se caută altă formulă care să fie aplicabilă şi corectă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

[ad_2]

Citește mai mult..