Furia lui Putin împotriva civililor ar putea anunța o nouă fază brutală a războiului (CNN)

[ad_1]

Ultimele atacuri brutale ale rușilor asupra civililor ucraineni dau o imagine sumbră a întorsăturii pe care ar putea-o lua războiul. Atacurile au distrus bruma de normalitate la care încercau ucrainenii să se întoarcă după ce luni de zile le-au petrecut în stațiile de metrou transformate în adăposturi antiaeriene și au sporit teama pentru cum vor fi lunile următoare. Putin nu a înțeles însă modul în care lumea răspunde la brutalitatea sa, scrie CNN. Lecția acestui război oribil este că tot ceea ce a făcut Putin pentru a distruge o națiune despre care nu crede că are dreptul să existe nu a făcut decât să o întărească și să o unească și mai tare.

Rachetele rusești au căzut ieri în Kiev, într-o zonă aglomerată și la o oră de vârf, când oamenii se îndreptau spre locurile de muncă. Au fost distruse clădiri, infrastructura și locuri de joacă. În toată țara a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, iar în unele zone a fost oprit transportul în comun, iar oamenii nu rămas fără apă.

Mesajul a fost evident pentru toată lumea: Putin nu intenționează să fie umilit, nu va admite înfrângerea și este destul de pregătit să provoace măcel civil și teroare, fără discernământ, ca răspuns la pierderile armatei lui de pe câmpul de luptă.

Însă, atacurile și țintele de luni au avut o valoare militară mică și doar au servit nevoii lui Putin de a găsi noi ținte din cauza incapacității armatei sale de a înfrânge armata Ucrainei. Bombardamentele de luni asupra instalațiilor electrice, în special, indică subtil ce vrea Putin să semnaleze, odată ce iarna se apropie, chiar dacă forțele sale se retrag în fața trupelor ucrainene care folosesc arme occidentale.

Această posibilitate ca Putin să anunțe o nouă întorsătură sângeroasă într-un război care a trecut prin mai multe faze strategice de la invazia din februarie a fost analizată de lideri politici și militari de la Washington luni, care s-au declarat dezgustați de faptul că Putin a declanșat din nou un război crud împotriva civililor care amintesc ororile Europei din secolul XX.

Președintele american Joe Biden a vorbit luni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski căruia i-a promis continuarea asistenței americane în materie de securitate, inclusiv prin furnizarea de sisteme avansate de apărare aeriană. Președintele Biden „a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv la Kiev, și a transmis condoleanțe apropiaților celor uciși și răniți în aceste atacuri fără sens”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Casei Albă. „Președintele Biden s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, mai spune comunicatul, fără a oferi detalii suplimentare despre tipul de sistem de apărare antiaeriană avut în vedere.

John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice de la Consiliul Național de Securitate, a transmis că Washingtonul este atent la cererile Ucrainei și ține legătura cu guvernul de la Kiev aproape în fiecare zi. Kirby nu a spus dacă Putin își schimbă definitiv strategia de la un război cu pierderi pe câmpul de luptă la o campanie în care vizează civili sau să provoace pagube devastatoare orașelor și infrastructurii ucrainene, dar a sugerat că este o tendință care se dezvoltă în ultimele zile.

Un atac asupra civililor ar fi exact strategia pe care noul general rus numit de Putin, Serghei Surovikin, a folosit-o în Siria și Cecenia. În ambele locuri, Rusia a bombardat fără discernământ zone civile și a distrus districte construite și infrastructură și este acuzată că a încălcat grav drepturile omului.

Atacurile brutale împotriva civililor ucraineni, comise luni, au fost înfricoșătoare, având în vedere că au venit în urma ultimelor amenințări nucleare ale lui Putin și a zilelor de dezbatere privind dacă ar putea folosi o armă nucleară tactică. John Kirby a subliniat că nu există niciun indiciu că Rusia activează arme nucleare sau că SUA trebuie să-și schimbe propria poziție nucleară.

Însă, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat îngrijorările Occidentului că atacurile de luni din Ucraina ar putea fi începutul unei noi etape a conflictului. „Este o schimbare profundă a naturii acestui război”, a spus el reporterilor.

La rândul său, Alexander Vindman, fost director pentru Afaceri Europene în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că, atacând ținte menite să afecteze moralul și infrastructura energetică ucraineană, Putin transmitea un mesaj despre strategia din lunile următoare.

„Va încerca să forțeze populația ucraineană să facă compromisuri, să renunțe la teritoriu”, a spus Vindman la CNN.

Orice campanie prelungită a lui Putin împotriva civililor ar avea drept scop distrugerea încrederii ucrainenilor și, eventual, declanșarea unui nou val de refugiați în Europa de Vest, care ar putea deschide diviziuni între aliații NATO care sprijină Ucraina.

Putin nu a înțeles însă modul în care lumea răspunde la brutalitatea sa, scrie CNN. Macron, de exemplu, a spus că atacurile vor determina Franța să sporească asistența militară pentru Kiev. De altfel, îndreptarea atacurilor asupra civililor sugerează mai degrabă slăbiciune rusă decât slăbirea încrederii ucrainenilor, deoarece sugerează că Putin nu este în măsură să răspundă pe teren la înfrângerile umilitoare ale forțelor sale.

Lecția acestui război oribil este că tot ceea ce a făcut Putin pentru a distruge o națiune despre care nu crede că are dreptul să existe nu a făcut decât să o întărească și să o unească și mai tare.

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..