După criticile repetate ale lui Kadîrov, Putin l-a înlocuit pe generalul responsabil de Donețk

[ad_1]

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat pe iranieni că mint în privinţa dronelor trimise Rusiei. El a declarat în discursul adresat naţiunii că atunci când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă. Între timp, au apărut noi imagini cu retragerea rușilor din Herson – sau cel puțin așa reiese dintr-o filmare realizată în sediul pustiu al administrației locale. Ucrainenii sunt, însă, precauți și se tem că e vorba doar de un truc al Moscovei. La fel de tensionată e situația și în est, unde se dau lupte grele. Institutul pentru Studiul Războiului crede că Rusia va menține presiunea acolo, prin folosirea noilor forțe ale mobilizaților. Totuși, soldații Moscovei nu vor reuși să spargă liniile de apărare, susțin experții. Generalul Alexander Lapin a fost înlocuit de la conducerea forțelor ruse de pe frontul din Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

Scholz cere Rusiei să excludă fără echivoc folosirea armelor atomice

ACTUALIZARE 12.20 Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la Rusia să excludă fără echivoc folosirea armelor atomice în războiul din Ucraina, transmite duminică EFE.

„Nu este permisă şi nu este legitimă folosirea armelor nucleare în acest conflict. Cerem Rusiei să declare că nu o va face. Este vorba despre o limită ce nu poate fi depăşită”, a declarat Scholz într-o intervenţie la o reuniune a formaţiunii sale, Partidul Social-Democrat (SPD), în acest sfârşit de săptămână.

Scholz a avertizat încă de vineri, când s-a aflat într-o vizită în China, cu privire la pericolul unei escaladări nucleare.

Ministerul Apărării din Marea Britanie: Generalul Lapin a fost înlocuit

ACTUALIZARE 12.00 Generalul Alexander Lapin a fost înlocuit de la conducerea forțelor ruse de pe frontul din Ucraina, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.

Este ultima dintr-o serie de demiteri care a vizat înalți comandanți militari ruși.

În locul lui Alexander Lapin a fost numit generalul Alexander Linkov.

Demiterea lui Lapin vine după o serie de critici pe scară largă pentru rezultatele slabe de pe câmpul de luptă din Ucraina, cei mai vocali fiind liderul cecen Ramzan Kadîrov și şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin. 

Aceste demiteri arată că acești comandanți sunt considerați vinovați pentru eșecurile în atingerea obiectivelor rusești pe câmpul de luptă. Este probabil o încercare de a-i acuza pe ei de eșec, nu conducerea Rusiei, potrivit ministerului.

Washington Post: SUA încurajează în privat Ucraina să se arate deschisă la negocierile de pace cu Rusia 

ACTUALIZARE 10.30 Ucraina ar fi primit recent încurajări din partea Administrației americane de a se arăta public deschisă la negocieri de pace cu Rusia, scrie Washington Post, citind surse anonime. Îndemnul SUA vine în contextul în care Departamentul de Stat a spus că Moscova escaladează războiul și nu dorește serios să se angajeze în discuții de pace. 

Washington Post mai scrie că cererea oficialilor americani nu are drept scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul menține sprijinul altor națiuni.

Oficialii americani și ucraineni au recunoscut că interzicerea discuțiilor de către președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy cu președintele rus Vladimir Putin a generat îngrijorare în anumite părți ale Europei, Africii și Americii Latine, unde efectele războiului asupra costurilor alimentelor și combustibilului sunt resimțite cel mai puternic, a spus Post.

„Oboseala din Ucraina este un lucru real pentru unii dintre partenerii noștri”, a spus un oficial american nenumit, citat. 

Citește continuarea AICI

Cine sunt ucrainiencele care fac cocktailuri Molotov sau conduc trenuri printre bombardamente. Povești din prima linie

ACTUALIZARE 9.50 Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, milioane de femei și copii au fugit din calea luptelor. Dar nu aceasta este imaginea completă a conflictului ce redefinește normele sociale. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.   

Femeile au un rol esențial în confruntare. Tot mai multe se antrenează pentru război, iar zeci de mii luptă deja împotriva Rusiei. Războiul a schimbat cu totul ocupațiile. Mult timp, anumite locuri de muncă au fost considerate exclusiv masculine. Unele erau chiar interzise femeilor.

Fiecare zi de muncă e un moment de validare pentru Victoria Kikoj. E prima femeie ajutor de mecanic de tren din Ucraina.  

Până de curând, reglementările interziceau femeilor această muncă, fiind  considerată riscantă pentru sănătatea lor reproductivă. Acum, în timpul războiului, chiar e periculoasă… Dar pentru toți cei care circulă cu trenul. Victoria Kikot, ajutor de mecanic: „E greu, atât mental, cât și fizic, pentru că se aud foarte des sirenele de raid aerian. Am văzut chiar și când au lovit rachetele. Încercăm să ne ținem emoțiile în frâu și să ne continuăm munca, pentru că nu e vorba doar de viețile noastre. Viețile pasagerilor depind de noi.”   

Citește continuarea AICI

Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

ACTUALIZARE 8.40 Alimentarea externă cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată din martie de trupele ruse, a anunţat duminică Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), transmite dpa.

Două linii au fost afectate după bombardamentele din zonă, obligând centrala să folosească generatoare diesel timp de două zile, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Centrala şi-a pierdut alimentarea externă cu energie electrică de mai multe ori după invazia rusă în Ucraina. Deşi centrala nucleară nu este în prezent operaţională, Zaporojie are în continuare nevoie de electricitate pentru a-şi răci materialele din miezul reactoarelor şi a preveni un accident nuclear.

„Penele repetate de curent demonstrează cât se poate de clar situaţia extrem de serioasă privind siguranţa şi securitatea nucleară cu care se confruntă această importantă centrală atomică”, a avertizat Grossi.

AIEA a încercat să stabilească un perimetru de siguranţă în jurul centralei pentru a reduce riscul unui accident nuclear. ”Nu ne putem permite să mai pierdem timp. Trebuie să acţionăm înainte de a fi prea târziu”, a transmis şeful AIEA.

SUA: Vom fi alături de Ucraina cât timp e nevoie

ACTUALIZARE 8.00 Peste Atlantic, sprijinul pentru războiul purtat de Ucraina pare solid. Cel puțin asta a spus consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe, care s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Totul, în contextul în care unii politicieni republicani se gândesc să reducă din sprijinul acordat Kievului dacă vor câștiga majoritatea în Congres.

Jake Sullivan, consilier de securitate al Casei Albe: Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie în această luptă. Nu va exista nicio șovăială, nicio abatere, nicio tresărire în ceea ce privește sprijinul nostru”.

Între timp, războiul declanșat de la Vladimir Putin în Ucraina a scos în stradă zeci de mii de europeni. În Italia și Germania, de exemplu, unde oamenii au cerut retragerea rușilor.

ACTUALIZARE 7.40 Rușii au început să se retragă din orașul Herson, iar ucrainenii continuă să avanseze – cel puțin așa arată momentan situația pe front, iar cele mai recente imagini par să confirme asta.

În sediul administrației locale, se pot observa birourile pustii, golite de acte și alte documente oficiale. Clipul video a apărut pe rețelele sociale la câteva zile după ce steagul rusesc a fost dat jos de pe aceeași clădire. Kievul se teme de o capcană.

„Ei (rușii, n.red.) folosesc astfel de tactici doar ca să ne inducă în eroare. Dau de înțeles că pleacă, dar așteaptă ca noi să atacăm pentru a riposta”, spune un ucrainean.

„Am observat aici, în prima linie, că inamicul își întărește pozițiile. Fac asta folosind recruții recent mobilizați”, adaugă altul.

Institutul pentru Studiul Războiului crede că Rusia va folosi noile forțe ale mobilizaților și în est, pentru a menține presiunea. În Donețk, soldații Kievului au reușit să respingă un atac al armatei Moscovei.

ACTUALIZARE 7.30 Volodimir Zelenski: „Trebuie să asigurăm protecţia totală a cerului Ucrainei şi vom continua să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru asta.

Săptămânile viitoare, ne aşteptăm la veşti bune cu privire la apărarea antiaeriană şi apărarea anti-rachete.

Apropo, astăzi au fost mesaje din Iran, de la reprezentanţi oficiali. S-au hotărât să recunoască faptul că au furnizat drone pentru teroarea rusă. Dar chiar şi în această mărturisire au minţit. Am doborât cel puţin zece drone iraniene în fiecare zi şi regimul iranian susţine că a trimis puţine şi înainte de startul invaziei. Doar ieri au fost distruse 11 drone Shahed. Ştim sigur că instructori iranieni i-au învăţat pe teroriştii ruşi să folosească dronele, iar Teheran tace în legătură cu asta.

Şi dacă Iran continuă să mintă în privinţa a ce este evident, înseamnă că lumea va face şi mai multe eforturi pentru a ancheta cooperarea teroristă dintre regimul rus şi cel iranian şi cât îi plăteşte Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare. Nu există aşa ceva în lumea modernă, ca teroriştii sau complicii lor să nu fie pedepsiţi.

În această săptămână a fost posibil să asigurăm continuitatea operaţiunii coridorul cerealelor pe Marea Neagră. Conform datelor înregistrate în şapte zile, au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk şi Pivdenny 28 de nave cu peste 800.000 de tone de alimente. Destinaţiile sunt Egipt, Libia, Maroc, Algeria, Oman, Turcia, China şi Etiopia. În plus, nava care a plecat spre Etiopia cu 30.000 de tone de grâu este parte a Programului Alimentar al ONU.

A fost un exemplu că lumea poate garanta stabilitatea iniţiativei în ciuda ameninţărilor prezentate de Rusia. Lumea nu a cedat şantajului Rusiei, actorii cheie au acţionat ferm şi, drept urmare, s-a evitat agravarea crizei alimentare. Este unul dintre cele mai semnificative rezultate internaţionale ale toamnei. Când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă”.

Primarul Kievului: Facem tot posibilul pentru a nu rămâne fără energie şi căldură

ACTUALIZARE 7.35 Autorităţile din Kiev fac tot posibilul pentru a se asigura că energia, căldura şi comunicaţiile nu vor dispărea din cauza acţiunilor Rusiei, a anunţat primarul Vitali Kliciko, conform ukrinform.net.

„Facem totul pentru a preveni acest lucru, dar să fim sinceri, duşmanii noştri fac totul pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă”, a spus el, întrebat despre posibila pană de curent la Kiev.

Kliciko a menţionat că autorităţile oraşului Kiev iau în considerare diferite scenarii, astfel încât să fie pregătite pentru orice eveniment. În special, oraşul a pregătit un stoc de combustibil, generatoare de energie, alimente şi apă potabilă, precum şi puncte de încălzire. El a cerut locuitorilor Kievului să facă şi ei pregătirile necesare. „Vom face totul pentru ca un astfel de scenariu să nu se întâmple, dar nu îl putem garanta, aşa că fiecare dintre noi trebuie să fim şi pregătiţi să reacţionăm cât mai repede”, a spus primarul.

 

Editor : G.M.

[ad_2]

Citește mai mult..