AUR cere reacție „fermă” din partea MAE după ce Ambasada Ucrainei a cerut anchetarea paradei de la BacăuAlianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cere Ministerului Afacerilor Externe să răspundă „ferm şi neîntârziat” Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, după ce misiunea diplomatică „şi-a permis” să ceară efectuarea unei anchete „rapide şi detaliate” pe teritoriul României, menţionând că „tonul imperativ al diplomaţilor ucraineni este inacceptabil”, transmite Agerpres.

„Oricât de neinspirată, deplasată şi nepotrivită cu momentul actual ar fi manifestarea localnicilor din Berzunţi, tonul imperativ al diplomaţilor ucraineni este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui stat obişnuit să calce în picioare drepturile şi libertăţile minorităţilor naţionale. România nu are nimic în comun cu sistemul de justiţie ucrainean şi nu se poate întoarce la tradiţia anchetelor rapide şi detaliate care au distrus destine, au despărţit familii şi au deznaţionalizat comunităţi întregi după cel de-Al Doilea Război Mondial”, precizează miercuri AUR, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, solicitarea Ambasadei vine după ce mass-media din România a prezentat o paradă tradiţională ocazionată de sărbătorile de iarnă desfăşurată în localitatea Berzunţi, judeţul Bacău, în cadrul căreia erau portretizate în antiteză cele două tabere aflate în confruntare pe frontul din Ucraina.

Simbolurile agresiunii ruseşti trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată, a transmis, marţi, Ambasada Ucrainei, printr-un mesaj postat pe Facebook, după ce mai multe persoane dintr-o localitate din judeţul Bacău s-au costumat în soldaţi ruşi.

„Cu regret constatăm faptul că în ziua când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea Federaţiei Ruse, în judeţul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriştilor ruşi. Suntem convinşi că asemenea manifestare contrazice dispoziţiei poporului român, care şi-a exprimat sprijinul necondiţionat Ucrainei în războiul declanşat de către Federaţia Rusă împotriva statului ucrainean. Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea română”, a menţionat misiunea diplomatică.

Editor : D.D.Citește mai mult..