Un cunoscut om de afaceri exilat a fost condamnat la închisoare pe viață în Egipt
[ad_1]
Un tribunal militar egiptean l-a condamnat duminică la închisoare pe viaţă pe Mohamed Ali, un cunoscut om de afaceri exilat, care a declanşat manifestaţii împotriva preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi, a relatat presa de stat.
Ali, antreprenor în construcţii şi actor, s-a făcut cunoscut prin înregistrări video devenite virale pe reţelele de socializare, acuzându-i pe preşedinte şi pe elita militară de corupţie. Filmate din exilul său spaniol, acestea au culminat în septembrie 2019 cu rare manifestaţii de sute de persoane la Cairo şi în alte câteva oraşe.
După aceste adunări, 4.000 de persoane au fost arestate, cel mai grav val de represiune de la alegerea lui Sisi în 2014, potrivit ONG-urilor pentru drepturile omului.
Ali, 48 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă împreună cu 37 de co-inculpaţi, iar alţi câteva zeci au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între cinci şi 15 ani de închisoare, a informat presa oficială, informează Agerpres.
Hotărârile tribunalelor speciale, de obicei însărcinate cu cazurile de „terorism”, nu pot fi atacate cu apel.
În plus, omul de afaceri a fost inclus, potrivit presei locale, pe lista neagră a „teroriştilor”, ceea ce înseamnă că i se interzice să călătorească şi că bunurile sale din Egipt sunt îngheţate. Cu toate acestea, s-ar putea să nu aibă de suferit din cauza acestor decizii, deoarece locuieşte de ani de zile lângă Barcelona.
Înscrierea pe lista neagră este una dintre tacticile regimului de a împiedica opozanţii să părăsească ţara, acuză în mod regulat apărătorii drepturilor omului.
Egiptul este criticat constant pentru cei peste 65.000 de deţinuţi politici din închisori, potrivit ONG-urilor, pentru ţinerea sub control a presei şi a reţelelor sociale şi reprimarea implacabilă a tuturor formelor de opoziţie, de la islamişti la liberali.
A manifesta este astfel aproape imposibil potrivit legii şi marşurile sunt foarte rare în ţara care va sărbători pe 25 ianuarie a 12-a aniversare a „revoluţiei” care l-a răsturnat pe Hosni Mubarak pe fondul Primăverii Arabe.
Ali a reuşit să mobilizeze populaţia după o primă devalorizare bruscă a monedei în 2016. În prezent, încolţit de creditori şi puternic afectat de războiul dintre Rusia şi Ucraina – principalii săi furnizori de grâu -, Egiptul se scufundă în cea mai gravă criză economică şi tot mai multe persoane acuză degradarea condiţiilor de viaţă.
Editor : A.P.
[ad_2]
Citește mai mult..