Germania va permite Poloniei să trimită în Ucraina tancurile Leopard



Germania nu va mai sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, a declarat duminică ministrul german de externe, Annalena Baerbock, scrie The Guardian.

Într-un interviu acordat televiziunii franceze LCI, întrebată ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar trimite tancurile Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns: „Deocamdată întrebarea nu a fost pusă, dar dacă ni s-ar fi adresat nu am sta în cale”.

„Am înțeles bine, ați spus că dacă polonezii le trimit tancurile, nu vă veți opune?”, a întrebat jurnalistul. „Da, ați înțeles bine”, a replicat ministrul german.

Declarația lui Baerbock vine după ce, în urmă cu doar două zile, ministrul adjunct polonez de externe, Pawel Jablonski, a spus că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără aprobarea Germaniei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit duminică drept „inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului, care le reclamă insistent într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă.

Prim-ministrul polonez a spus că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea Berlinului care să autorizeze trimiterea de tancuri Leopard, pe care le produce, de către ţările care le au în dotare.

Polonia, care declară că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard la Kiev, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect. Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri Leopard, „vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a anunţat Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniştri de externe ai ţărilor baltice au cerut Berlinului „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”, făcând referire la „responsabilitatea specială” a Germaniei, „prima putere europeană”.

Editor : I.C



Citește mai mult..