Ciucă și Popescu anunță controale extinse la CE Oltenia după tragedia de la Cariera Jilț, unde 3 oameni au murit



Premierul Nicolae Ciucă a cerut ca toate contractele de achiziţie de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate şi să fie identificate motivele pentru care aceste contracte de achiziţii nu au asigurat condiţiile normale de muncă. Anunțul vine după ce 3 muncitori au murit, când vehiculul care îi transporta în Cariera Jilț și s-a răsturnat.

El a spus la începutul ședinței de Guvern că a cerut deja ca Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii să întreprindă demersurile de control şi verificare a cauzelor producerii accidentului şi a condiţiilor de muncă.

Totodată am cerut tuturor instituţiilor statului să pună la dispoziţia organelor de cercetare penală tot ce este necesar astfel încât cei care sunt vinovaţi să supăorte pedepsele în acord cu prevederiel legale” a spus premierul.

El a adăugat că a cerut un control detaliat în ceea ce priveşte normelor de siguranţă a muncii şi pe baza raportului preliminar care este la Guvern, transmis de cele două ministere, fiecare dintre ministere va avea la dispoziţie un punct cu informarea privind concluziile din aceste raport.

Am cerut ca toţi cei care au încălcat aceste norme de securitate a muncii şi desigur reglementările, prevederile legale în privinţa asigurării în condiţii normale a bunei activităţi în complexul energetic Oltenie să fie demişi sau să îşi dea demisia”, a spus el.

Doresc şi dispun ca toate contractele de achiziţie de la Complexul Energetic Oltenia să fie verificate şi să fie identificate motivele pentru care aceste contracte de achiziţii nu au asigurat condiţiile necesare normale pentru desfăşurarea activităţii în interiorul complexului şi în special în carierele de exploatare a cărbunelui”, a adăugat Ciucă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că a dispus extinderea controlului pentru toate achiziţiile făcute de Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu verificarea programelor de investiţii şi modul de plată al furnizorilor. El a cerut ca în maximum 15 zile, directoratul CEO să vină cu un plan clar de investiţii, asigurarea echipamentelor de protecţie a muncii pentru personal, efectuarea transportului în condiţii de siguranţă şi orice alte măsuri necesare şi aşteaptă acest plan la sfârşitul săptămânii viitoare.

Popescu a precizat că principala cauză a accidentului a fost faptul că angajații au fost transportați într-un vehicul de marfă, împreună cu echipamentele, iar acesta s-a răsturnat într-o pantă pe un drum dificil. Transportul a fost făcut fără absolut nicio protecţie pentru persoanele respective care erau în acel autovehicul.

Ministrul a adăugat că după ce s-a deplasat la locul accidentului, prima măsură luată a fost schimbarea directorului sucursalei miniere, cel care răspudne de toate exploatările miniere din Oltenia, a directorului carierei unde s-a întâmplat accidentul.

Corpul de control a venit imediat la Complexul Energetic Oltenia, a încheiat raportul preliminar” a mai spus ministrul.

Popescu a precizat că, în urma acestui raport, a cerut schimbarea din funcţie a ultimilor doui membri ai directoratului Complextului Energetic Oltenia.

Acest lucru s-a produs prin eliberarea acestora din funcţie în urmă cu două zile, de către Consiliul de Supraveghere”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Popescu a anunţat că a dispus extinderea controlului pentru toate achiziţiile din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu verificarea programelor de investiţii şi modul de plată al furnizorilor”.

El a adăugat că drumurile trebuie întreținute în mod profesionist.

Trebuie văzut de ce aceste drumuri nu au fost sau ce costuri sau făcut în investiții”, a mai arătat ministrul.

Controlul vizează toate contractele de achiziţie.

Virgil Popescu a mai spus că a cerut schimbarea directorului Direcţiei Comerciale şi a responsabililor de achiziţii, precum şi a tuturor celor responsabili de reabilitarea drumurilor din cadrul Direcţiei de Investiţii.

De asemenea, am considerat că este o gravă eroare de manangement ca şeful de tură, pe tura căruia s-a întâmplat această tragedie, să fie promovat şef de carieră. Am cerut, evident, eliberarea acestuia din funcţie, pentru că nu este normal să pui pe cineva pe tura căruia s-a întâmplat această tragedie şef peste toată cariera”, a mai spus Popescu.

Editor : M.B.



Citește mai mult..