Summit UE – Ucraina în buncăr. Von der Leyen: „Asta demonstrează realitatea războiului”. Nou schimb de prizonieri Rusia – Ucraina

[ad_1]

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trăit pe viu amenințările cu care se confruntă ucrainenii în fiecare zi, de aproape un an. Sirenele au anunțat amenințarea unui atac asupra Kievului, iar von der Leyen și comisarii europeni au fost nevoiți să continue discuțiile cu liderii ucraineni într-un adăpost antiaerian. Rusia și Ucraina au realizat un nou schimb de prizonieri.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Schimb de prizonieri de război

ACTUALIZARE 11:22 Ucraina a eliberat un grup de 63 de prizonieri de război ruși, anunță agenția TASS.

Negocierile privind eliberarea lor au fost mediate de Emiratele Arabe Unite, iar printre prizonieri se află și persoane incluse într-o „categorie sensibilă.

La rândul lor, forțele ruse au eliberat 116 luptători ucraineni. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial ucrainean Andrei Ermac, care a precizat că printre cei eliberați se numără luptători de la Mariupol și Herson, precum și lunetiști din Bahmut.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Summit UE – Ucraina în buncăr

Uniunea Europeană va sprijini Ucraina până la capăt, cu orice va fi nevoie, iar cei mai importanți membri ai comisiei europene, în frunte cu Ursula von der Leyen s-au la Kiev, să demonsteze asta. Fix în raza de acțiune a rachetelor rusești. Iar liderii europeni au simțit pe pielea lor cum este la război: sirenele de atac aerian au sunat în capitala Ucrainei, obligându-i să se adăpostească în buncăr. Așa cum fac ucrainenii în fiecare zi.

Am avut ocazia de a merge alături de premierul Denis Șmîhal la oficiul poștal în Piața Maidan. Cred că acest moment este simbolic, pentru că imediat după această scurtă pauză au sunat alarmele antiaeriene și a trebuit să mergem în adăpost. Iar asta demonstrează realitatea de zi cu zi, realitatea războiului pe care o trăiți aici. De atâtea ori”, a spus von der Leyen.

Și mai trebuie să spun că, dacă mai era nevoie de dovada vie că Rusia trece printr-un eșec strategic masiv, în timp ce Ucraina rezistă și-și construiește calea către UE, ei bine, simplul fapt că ne aflăm aici pentru al 24-lea summit Ucraina – UE, în plin război, analizând, discutând și proiectând viitorul Ucrainei în UE, asta valorează mai mult decât o mie de cuvinte”, a adăugat ea.

UE vă va sprijini în orice mod posibil, atât timp cât va fi nevoie. Nu suntem intimidați și nu vom fi intimidați de Kremlin, pentru că Ucraina și UE sunt o familie. Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Viitorul vostru este alături de noi, în Uniunea noastră Europeană. Destinul vostru este destinul nostru. Pentru că nu poate exista o Europă sigură și independentă fără o Ucraină sigură și independentă. Ucraina este UE, Uniunea Europeană este Ucraina”, a spus și Charles Michel, președintele Consiliului European.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, din nou, partenerilor să grăbească livrările de arme mai puternice și i-a arătat cu degetul pe aliații care nu vor să impună sancțiuni Rosatom, compania energetică nucleară a Rusiei. Un mesaj care vizează în special Ungaria, după ce Budapesta s-a opus intenției Uniunii Europene de a sacționa compania rusească. În plus, liderul de la Kiev a acuzat Rusia de sclavie modernă și spune că Moscova fură, în continuare, copiii ucrainenilor.

Mă simt jignit de acțiunile unor țări, care ne sunt aliate, dar care, din punct de vedere financiar, sunt partenerele Rusiei în acest război. Rușii au ocupat centrala noastră nucleară, din regiunea Zaporojie. Ne-au capturat oamenii. Au capturat managerii centralei nucleare. Așadar, știți că aceasta e un fel de sclavie modernă din partea Rusiei. Asta se întâmplă acolo. Nu-i eliberează pe acești experți. Îi forțează să-și schimbe naționalitatea și cetățenia. Le iau copiii ostatici și îi trimit pe teritoriul Federației Ruse”, a spus Zelenski.

De aceea, ne-ar plăcea ca unele state, unele state europene – care încă nu vor impună sancțiuni împotriva Rosatom, a managerilor de top ai Rosatom – să își imagineze cum ar fi ca propriii lor copii să fie luați, urcați în autobuze și trimiși cu forța în Rusia”, a adăugat el.

G7 şi Australia plafonează preţurile la produsele petroliere ruseşti

Ţările membre G7 şi Australia, în urma unui acord în cadrul UE, au ajuns vineri la un acord privind plafonarea preţului la produsele petroliere ruseşti, cu două zile înaintea impunerii unui embargo european asupra acestor produse.

Într-un comunicat de presă comun, ţările partenere au anunţat că au ajuns la un acord „cu privire la un plafon al preţurilor pentru produsele petroliere ruseşti transportate cu vaporul”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acesta trebuie aplicat de duminică „sau la scurt timp după”, se precizează în textul semnat de UE, Germania, Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Statele Unite.

5,4 milioane $ confiscați de SUA de la un oligarh rus, folosiți pentru a ajuta Ucraina

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat vineri primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina. Este vorba despre activele confiscate de la un oligarh rus.

„Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, destinate Ucrainei”, a spus Merrick Garland, adăugând că activele au fost confiscate ca urmare a inculpării oligarhului Konstantin Malofeev în luna aprilie.

Această sumă va merge către Departamentul de Stat „pentru a sprijini poporul ucrainean”, a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit CNN.

Editor : M.B.

[ad_2]

Citește mai mult..