Tanczos Barna: Nu s-a discutat nicio secundă scoaterea UDMR de la guvernare



Ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat, marți, la Digi24, că protocolul coaliției de guvernare va fi respectat iar rocada premierilor va avea loc în mai. Totodată, liderul din UDMR a spus că nu au existat discuții concrete despre ieșirea formațiunii sale de la guvernare iar formula prin care dețin trei ministere și un portofoliu de vicepremier va rămâne în vigoare.

„Nu s-a discutat nicio secundă scoaterea UDMR de la guvernare. Dacă se discută, este pur și simplu o încercare de a introduce în discursul public o temă care astăzi în Coaliție nu există.

Rocada se va face, așa scrie în protocol. Cred că protocolul, care a oferit stabilitatea atât de necesară României, va oferi în continuare până în 2024 stabilitatea care a salvat economia națională, care a salvat economia națională pentru o perioadă de criză și cu războiul la graniță.

Ceea ce trebuie să facă politicienii români este să ofere în continuare soluții pentru cetățeni în această perioadă foarte complicată.

Este matematică simplă, coaliția aceasta a performat, are rezultatele poate cele mai bune din ultimii 10-20 de ani. Avem o coaliție care a oferit soluții într-o situație de criză energetică, criză economică generată de război, a oferit sprijin Ucrainei la graniță, avem putere și posibilitatea oferirii susținerii chiar și Turciei. Suntem care o țară care oferă în această zonă stabilitate”, a spus ministrul Tanczos Barna.

Acesta spune că formula de trei ministere și portofoliul de vicepremier va rămâne pentru Uniune.

„În momentul de față nu există absolut nicio discuție cu privire la portofoliile UDMR. Sunt convins că rocada se va face în mai, așa cum scrie în protocol.

Nu există nicio discuție concretă în coaliție despre astfel de modificări. Discuțiile din partide și eventualele analize n-au rost să fie comentate, pentru că liderii de coaliție nu au deschis acest subiect”, a afirmat Tanczos Barna.

În ședința liberalilor de pe 30 ianuarie de la Vila Lac din București, nemulțumirea primarilor și a liderilor județeni în legătură cu alocarea banilor de la centru, în special prin CNI (Compania Națională de Investiții) care se află în subordinea ministerului Dezvoltării a dus la o discuție despre o posibilă preluare a portofoliului de către PNL, la rocada din mai. Ministerul Dezvoltării este acum condus de Cseke Attila, de la UDMR. Preluarea ministerului Dezvoltării ar putea avea loc „doar în condițiile în care se renegociază protocolul”, spuneau atunci surse participante la discuțiile de la Vila Lac, pentru Digi24.ro.

Senatoarea liberală Alina Gorghiu a spus că PNL va respecta protocolul coaliției, care prevede că UDMR are trei ministere plus funcţia de vicepremier fără portofoliu. Ea a fost întrebată dacă Uniunea va mai fi luată în calcul la guvernare în mai, când va avea loc rotaţia premierilor între PNL și PSD.

„Şase ore am stat aseară la discuţii cu preşedinţii de filiale şi cu conducerea partidului, astăzi încă câteva ore, iar subiectul acesta a fost unanim agreat de toată lumea: rocada la guvernare se va produce. Protocolul este cel pe care îl ştiţi şi, până la o discuţie în coaliţie, noi mergem cu acest protocol, îl respectăm. Nu s-a pus nici măcar o secundă problema să plece cineva, să vină altcineva. Ar fi o aventură pentru PNL să nu respecte protocolul”, a spus Gorghiu la Digi24.

Editor : Alexandru Costea



Citește mai mult..