Cod roșu în nordul țării și cod portocaliu de viscol la munte. Meteorologii anunță vânt puternic în jumătate de țară

[ad_1]

Două atenţionări meteorologice Cod portocaliu şi Cod galben de vânt puternic au intrat în vigoare sâmbătă dimineaţă, fiind valabile până duminică seara, anunță Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). În zonele montane înalte, vântul va bate cu peste 100 km/h.

ACTUALIZARE 11:55 ANM anunță cod roșu în județele Suceava și Neamț, unde vor avea loc „intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafală 145 de km/h”.

Intervalul de validitate al codului roșu este până la ora 15.00.

Știrea inițială:

Prognoza anunțată de meteorologii ANM arată că, în perioada 18 februarie, ora 8:00 – 19 februarie, ora 20:00, va fi valabil un Cod portocaliu de vânt puternic, iar la altitudini mai mari de 1.700 de metri, în Munţii Apuseni, Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 – 120 km/h şi va fi viscol puternic.

De asemenea, de sâmbătă dimineaţa şi până duminică, la ora 20:00, va fi în vigoare un Cod galben de intensificări ale vântului în nord-vestul, nordul, centrul şi local în sudul şi în extremitatea de sud-est a ţării, unde temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 55 – 65 km/h, izolat, 70 km/h.

cod portocaliu
Sursă: ANM

La ora actuală, sunt în vigoare deja două atenţionări. Astfel, până duminică, la ora 20:00, este valabilă o atenţionare Cod portocaliu de vreme rea în zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud, şi Suceava, unde la altitudini de peste 1.700 de metri, temporar va ninge viscolit, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă.

În acelaşi timp, la altitudini de sub 1.700 de metri, temporar va ploua, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 40 – 50 l/mp şi, izolat, 60 – 70 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă. De asemenea, în nordul, nord-vestul şi centrul ţării vor fi precipitaţii moderate cantitativ şi pe alocuri se vor acumula peste 25 – 35 l/mp.

Pe de altă parte, până luni dimineaţa, la ora 10:00, va fi în vigoare un Cod galben de intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de peste 70 – 100 km/h, la altitudini de peste 1.700 de metri. Totodată, în zona avertizată va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

Editor : B.P.

[ad_2]

Citește mai mult..