China refuză să dea asigurări că nu va invada Taiwanul: „Nu a fost niciodată o țară și nu va fi o țară nici în viitor”



Fostul șef al diplomației chineze, Wang Yi, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Chinei în ce privește politica externă, a refuzat să dea asigurări că Taiwanul nu va fi invadat de armata chineză, spunând că Taiwanul „Nu a fost niciodată țară și nici nu va fi în viitor”, relatează The Guardian.

Wang a refuzat să asigure că un atac al Chinei împotriva Taiwanului nu este iminent. El a spus că insula „face parte din teritoriul chinez”. „Nu a fost niciodată o țară și nici nu va fi o țară în viitor”, a continuat el, amenințând alte țări să nu se implice în situația din Taiwan.

Tonul lipsit de nuanțe al diplomatului chinez face mai puțin probabilă o întâlnire cu secretarul de stat american, Antony Blinken. La conferință, Wang a discutat cu cancelarul Olaf  Scholz și cu președintele Emmanuel Macron.

Wang a vorbit, de asemenea, și de incidentul cu balonul de spionaj și a calificat reacția Statelor Unite la apariția unui balon pe cerul său drept „absurdă și isterică” și a spus că doborârea dispozitivului a fost un „abuz de forță”.

Wang a vorbit, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen. „Ce s-a întâmplat nu arată că SUA sunt puternice. Din contră, arată slăbiciunea lor”, a susținut diplomatul chinez. Wang mai spune că doborârea balonului de spionaj a reprezentat „o încercare a administrației Biden de a distrage atenția de la problemele interne cu care se confruntă”.

China a insistat că balonul care a traversat Statele Unite de la o coastă la alta a fost un dispozitiv civil meteorologic și că obiectivele acestuia nu erau nefaste.

Editor : Adrian Dumitru



Citește mai mult..