Calendar ortodox 2023, 25 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Tarasie Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, este prăznuit la data de 25 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 25 februarie. Sâmbăta sfinților cuvioși.
Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului (doxologia.ro)
Calendar ortodox 2023, 25 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Tarasie Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, s-a născut în Constantinopol din părinți de neam bun, în vremea celei de-a doua perioade iconoclaste din imperiul Roman de Răsărit. Pentru buna lui viață și înțelepciunea de care dădea dovadă, fiind iubit de multă lume și cinstit a ajuns sfetnic împărătesc în timpul lui Constantin, fiul lui Leon, nepotul celui ce a purtat numele de Copronim.
Pe atunci era patriarh Pavel Cipriotul și el era foarte mâhnit de lupta împotriva sfintelor icoane dar nu avea nici un aliat și văzând că nu are nici un spor voia să renunțe la scaunul patriarhal pe care-l ocupa de numai patru luni. Așa că atunci când s-a îmbolnăvit a văzut în asta un semn și a plecat pe ascuns din casa patriarhală, s-a retras la mănăstirea Flor și a luat schima monahală. Împărăteasa Irina care conducea imperiul întrucât fiul ei avea numai 10 ani s-a mâhnit când a aflat și l-a căutat ca să afle care-i motivul. El i-a explicat că simte moartea aproape și nu poate lupta singur împotriva ereziei care se răspândește în imperiu împrăștiind turma lui Iisus, dar că împărăteasa are în preajma ei un luptător vrednic ce poate să lupte și să izbăvească, iar apoi a pomenit numele lui Tarasie.
Pentru că Pavel semnase că este de acord cu îndepărtarea icoanelor, numai apoi pocăindu-se pentru grozăvia ce a făcut toată lumea a fost de acord cu numirea lui Tarasie drept Patriarh. Iar el după ce a ocupat sfântul scaun și-a schimbat viața lumească cu cea arhierească, chiar dacă mirean fiind ducea o viață bună plăcută lui Dumnezeu. Înfrânarea și postirea lui era pururea își petrecea zilele în rugăciune. Din averea părintească a ridicat o mănăstire, care a dat monahi buni din care unii au ajuns episcopi iar alții stâlpnici vestiți. Sfântul Tarasie avea mare evlavie pentru sfintele icoane și dorea să le pună la cinstea cuvenită înlăturând erezia așa că a rugat-o pe sfânta Împărăteasă Irina să scrie tuturor episcopilor să adune Sinod la Biserica Sfântului Constantin cel Mare.
Dar niște soldați ai lui Constantin Copronim au pătruns cu armele în biserică speriind și gonind adunarea. În zilele următoarea a căutat și pedepsit pe militarii indisciplinați și l-a însărcinat pe Tarasie să adune din nou pe episcopi, de data aceasta la Niicea, acolo unde va avea ce-l de-al 7-lea Sinod Ecumenic, care în anul 787 a restabilit cultul sfintelor icoane. Atunci când Constantin împăratul și-a îndepărtat soția legiuită și a început a trăi în desfrâu cu o rudă a sa, Tarasie l-a certat pentru minciunile pe care încerca să le pună supra împărătesei și a refuzat să-i dea binecuvântarea, ba mai mult a refuzat să-i dea acestuia Sfânta Împărtășanie.
A trecut la Domnul după 22 de ani e păstorire a bisericii la 25 februarie 806 și a fost înmormântat la mănăstirea pe care o ctitorise și mulți s-au vindecat la mormântul său.
Troparul Sfântului Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului
Glasul al 4-lea
Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Tarasie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului
Glasul a 4-lea.
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Ca un soare mare, cu strălucirile dogmelor şi ale minunilor, luminezi întotdeauna plinirea lumii, tăinuitorule al celor cereşti, Preafericite Tarasie.
La 25 februarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți
- Sfântul Alexandru;
- Sfântul Mucenic Ipatie;
- Sfântul Mucenic Righin, episcopul Scopelor;
- Sfântul Antonie;
- Sfântul Teodor cel Nebun pentru Hristos;
- Sfântul Mucenic Marcel, episcopul Apameii Ciprului.