Joe Biden respinge iniţiativa Chinei pentru pace în Ucraina: „Dacă Putin aplaudă planul, atunci cum poate el să fie bun?”

Într-un interviu acordat postului ABC și citat de CNN, președintele american Joe Biden a respins inițiativa Chinei de a negocia un acord de pace între Rusia și Ucraina și a avertizat că orice furnizor de arme sau muniții către Rusia ar putea fi supus sancțiunilor severe.

„Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun?”, a spus Biden despre planul chinez. „Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer”, a clarificat el.

Surse din interiorul serviciilor americane de informații sugerează că China ar intenționa să furnizeze Rusiei drone și muniții, ceea ce ar putea afecta echilibrul de forțe în conflictul din Ucraina.

„Nu am văzut în acest plan nimic care să indice că există acolo ceva care să fie benefic pentru oricine în afară de Rusia dacă planul chinez este urmat”, şi-a motivat poziţia liderul de la Casa Albă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut și el Chinei să nu livreze arme Moscovei și a subliniat că este important pentru el să creadă că China nu va face acest lucru.

„Ideea că China ar urma să negocieze deznodământul unui război care este un război total injust pentru Ucraina pur şi simplu nu este raţională”, mai crede Biden.