Cât va costa brânza de Sibiu de Paște. Scumpiri de aproape 30%

Celebră în toată lumea pentru gustul său unic, brânza proaspătă de Sibiu va costa cel puţin 40 de lei kilogramul, de Paşte. Aproape cât un kilogram de carne de miel. Din pricina inflaţiei, cașul, urda și telemeaua abia făcută s-au scumpit cu aproape 30 la sută, astfel că în pieţe clienţii se cam lasă aşteptaţi.În Sibiu crescătorii de oi au început deja să scoată la vânzare caș proaspăt și telemea.

Cantitățile produse în această perioadă sunt mici pentru că laptele este folosit la hrănirea mieilor care nu au apucat să ia mult în greutate.

Livia Voinică este unul dintre producătorii de lactate din Mărginimea Sibiului care-și vinde marfa în piață.

O tradiție moștenită din generație în generație

„Sperăm să fie lapte anul acesta, să fie un an mai bun decât anul trecut pentru că toată lumea așteaptă să mulgă, să scoatem cheltuiala din iarnă.

O producție mare ceva înainte cu două săptămâni de Paște, sperăm să dăm mieii să plece la export pentru că acolo e baza”, spune femeia.

În familia sa creșterea animalelor este o tradiție care a fost moștenită din generație în generație.

În ultima perioada, cheltuielile au crescut foarte mult, iar asta se va reflectă și în prețul brânzeturilor.

Cât costă kilogramul de caș și telemea

„Oamenii nevând bani, nu știm dacă putem să cerem un preț să fim mulțumiți, să ne acoperim cheltuielile. Undeva în jur de 40-45 de lei kilogramul de caș și telemeaua proaspătă undeva la 40 de lei”, explica Livia.

Și ceilalți producători spun că scumpirile nu acoperă decât o parte din cheltuieli. Chiar dacă sunt dispuși să mai negocieze, clienții se lasă îndelung așteptați.

„Am început cu telemea proaspătă de oaie, acum avem mai putină, dar la Paște o să avem mai mult lapte și o să avem mai multă. Avem și cas de oaie, telemea, urdă dulce, Ca pret, 40 de lei kg ar fi bine, dar mai lăsăm la 35, că este piață și negociem”, spune un producător de brânzeturi.

Vânzarea a scăzut la jumătate

„A scăzut vânzarea mai mult de jumătate. Nu vine lumea în piață. Prețul ar fi corect cât de mult, că toate cheltuielile sunt scumpe și ciobanii și tot, dar nu ne dă lumea. Omul se uită la bani și vrea cât mai ieftin să dai”, spune o vânzătoare.

Cei care își permit să cumpere spun că gustul autentic merită banii.

„Sunt foarte bune, proaspete și totdeauna foarte bune. Ce ați luat astăzi? Caș de amestec oaie, vacă și telemea de vacă. Prețurile cum sunt? Hm, să zicem acceptabile. Un pic piperate, dar merge. Și munca e grea. Înțeleg”, spune un client.

„Brânzeturi, șuncă, slănină. Ce brânză ați luat? Am luat telemea, caș și urdă. Pentru noi accesibile, dar pentru alții probabil că sunt mai piperate un pic”, spune altcineva.