Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul uciderii din culpă. Decizia Tribunalului București nu este definitivă

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat în primă instanță, luni, de Tribunalul București, în procesul în care este acuzat de ucidere din culpă în legătură cu accidentul rutier din anul 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină.

Această decizie a fost primită cu dezamăgire de către mulți, reprezentând încă un exemplu al sistemului românesc de justiție care nu acționează în conformitate cu așteptările și necesitățile populației.

Deși instanța a condamnat General MPM Impex SRL, societatea care executa lucrarea din zonă și nu a semnalizat corespunzător groapa din asfalt în care a căzut polițistul cu motocicleta, la amendă penală de 330.000 lei, și pe administratorul societății, Mazilu Petre, la 2 ani și 8 luni cu suspendare sub supraveghere, achitarea lui Gabriel Oprea nu poate fi acceptată ușor.

Potrivit procurorilor DNA, vina pentru acest accident o poartă fostul vicepremier Gabriel Oprea şi administratorul firmei care a săpat groapa şi nu a semnalizat-o bine.

Cu toate acestea, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Bogdan Gigină a murit în octombrie 2015, în urma căzutului cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti.

Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie.

Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Cu toate acestea, procurorii au susținut că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.