O nouă mișcare seismică s-a produs în România, de această dată în Vrancea. Este a doua cutremurare într-un interval foarte scurt de timp.

În România a avut loc un alt cutremur, de data aceasta în Vrancea, resimțit în mai multe orașe din țară, la doar câteva ore după al doilea seism produs în județul Gorj în aceeași zi. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, la ora locală 23:49:25, având magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 140 km.

Acesta este al treilea cutremur înregistrat în România în ultima săptămână, confirmând faptul că țara noastră se află într-o zonă cu activitate seismică și necesită măsuri de precauție și pregătire pentru situații de urgență.

În ceea ce privește primul seism produs în Vrancea, autoritățile au anunțat că epicentrul s-a aflat la 56 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 57 km nord-vest de Buzău, 58 km est de Brașov, 68 km vest de Focșani, 70 km nord de Ploiești și 97 km nord-est de Târgoviște. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din apropiere.

Acest cutremur vine la doar câteva ore după cel produs în județul Gorj, cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter și la adâncimea de 15 km, care a avut loc la ora locală 16:02:16 și s-a resimțit și în alte zone din țară. Epicentrul seismului s-a situat la 16 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 70 km sud de Hunedoara, 84 km sud de Deva, 97 km est de Reșița și 99 km vest de Râmnicu Vâlcea.

Cutremurul din Gorj a fost resimțit puternic, fiind raportate creșteri ale intensității acestuia în alte zone apropiate. Elevii au fost evacuați din școli, iar camerele de supraveghere au surprins momentul în care acesta a avut loc.

Astfel, în condițiile în care seismele devin tot mai frecvente și intense în țara noastră, autoritățile fac apel la pregătirea populației și la respectarea măsurilor de siguranță în cazul unui cutremur. Printre acestea se numără identificarea unui loc sigur în clădire în cazul în care se produce un cutremur, instruirea membrilor familiei despre măsurile de urgență, pregătirea unui kit de urgență și crearea unui plan de evacuare a locuinței în cazul unei situații de criză.