Posibil să se întâlnească în Europa o perioadă de uscăciune severă în această vară, conform unei avertizări din partea Comisiei Europene.

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene avertizează că Europa se îndreaptă anul acesta spre o secetă severă, comparabilă cu cea din vara anului 2022. Ploile din săptămânile următoare sunt cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat. Studiul semnalează că condițiile generale de secetă sunt deja întrunite în ţări precum Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România și Bulgaria de la Marea Neagră. Avertizarea este amplificată şi de faptul că aproape toată zona sudică și vestul Europei sunt afectate de scăderea umidității solului și diminuarea debitelor râurilor, semnaland astfel o secetă prelungită.

Potrivit Centers for Comun Research, prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă decât medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitații se caracterizează de o incertitudine și variabilitate spațială sporite. Situația este alarmantă, astfel încât va fi necesară o supraveghere atentă și planuri adecvate de utilizare a apei pentru a gestiona un sezon care, în prezent, prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice.

Lipsa precipitațiilor îngrijorează deja sectorul furnizării apei, agricultura și producția de energie. Deși recoltele și vegetația la începutul sezonului nu au fost afectate, situația ar putea deveni critică în lunile următoare dacă anomaliile de temperatură și precipitații persistă în primăvară, subliniază raportul JRC.

Ordinea de pe locurile stelelor spaniole și franceze este inversată. În Spania, ratele de precipitații au fost deosebit de scăzute, iar seceta care durează de mai multe luni a cauzat pagube semnificative în agricultură. În Franța, seceta a devenit un obstacol major pentru fermierii care cresc culturi precum porumbul, rapita și cartofii, iar seceta a dus la reducerea debitelor râurilor din regiune.
În Italia, insulele mediteraneene, Elveția, România și Bulgaria de la Marea Neagră, seceta a afectat culturile și recoltele, ceea ce a dus la pierderi de profit în sectorul agricol al acestor țări. Conform ultimelor rapoarte, Marea Britanie și Irlanda au înregistrat deficitul cel mai mare de precipitații, ceea ce a dus la pierderi semnificative în sectoarele de utilitate publică și energie electrică.

În România, seceta a provocat efecte dramatice în mare parte a țării. În timp ce unele regiuni au văzut ploi în ultima lună, marea majoritate a țării a experimentat temperaturi ridicate și secetă ridicată. În special, producția agricolă a fost puternic afectată, provocând prețuri ridicate în anumite domenii și asupră creșterii inflației.

De asemenea, corporațiile și companiile care depind de forța de muncă în producția din ferme și dependența de producția agricolă se tem de această secetă lunga. Investiția în infrastructura hidrologică și de irigație sunt, prin urmare, necesare pentru a combate seceta, salvând astfel economia și în special sectorul agricol pentru a preveni creșterea prețurilor la alimente, reducerea veniturilor și creșterea inflației în timpul anului și în anii următori.