Decizia finală din Oklahoma permite avortul în cazul în care viața mamei este în pericol.

Curtea Supremă din Oklahoma a decis, marți, că constituția statului protejează dreptul la avort pentru a păstra viața mamei și că medicii nu trebuie să aștepte până când există o urgență medicală imediată pentru a efectua un avort. Prin această decizie, instanța a constatat că o lege adoptată anul trecut, care permite avortul pentru salvarea vieții doar atunci când există o „urgență medicală”, încalcă „dreptul inerent la viață” prevăzut de constituția statului.

Cu 5 voturi la 4, majoritatea din instanță a constatat că un medic poate efectua un avort după ce stabilește cu „un grad rezonabil de certitudine sau probabilitate medicală” că o sarcină pune în pericol viața mamei și că nu este nevoie de „certitudine absolută”. În plus, instanța nu a anulat o interdicție separată din 1910 privind avortul, care prevede o excepție pentru păstrarea vieții mamei, care nu necesită o urgență medicală.

Furnizorii de servicii de avort, inclusiv Planned Parenthood, au intentat procese pentru a contesta aceste legi, iar decizia instanței de marți este o victorie pentru aceștia. Cu toate acestea, instanța nu a abordat dacă constituția statului include un drept la avort în orice alte circumstanțe.

În iunie anul trecut, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care garanta dreptul la avort la nivel național. În urma acestei decizii, mai multe state americane au interzis sau au adoptat restricții severe privind avortul.

În prezent, 12 din cele 50 de state, inclusiv Oklahoma, interzic avortul în mod categoric, în timp ce multe altele îl interzic după o anumită perioadă de sarcină, potrivit Institutului Guttmacher, o organizație de cercetare care susține dreptul la avort.

Decizia de marți vine pe fondul incertitudinii larg răspândite în statele care interzic avortul cu privire la situațiile în care medicii pot efectua procedura dacă este necesar pentru a păstra viața sau sănătatea mamei. Unele femei au fost forțate să aștepte până când au fost în pericol imediat înainte de a obține un avort, chiar și atunci când medicii au prevăzut riscul mult mai devreme.

În mod sigur, această hotărâre va fi urmărită cu atenție de alte state care încă nu și-au reglementat legislația privind avortul și va fi folosită ca un precedent în cazul viitoarelor acțiuni judiciare.