Posibilul punct de origine a rachetelor rusești, denumit de localnici „Cimitirul rachetelor”, din orașul Harkov, ar putea duce la implicarea comandanților ruși în atacurile asupra Ucrainei.

Cimitirul rachetelor din Harkov: oamenii așteaptă justiție pentru atrocitățile comise de Rusia în timpul războiului cu Ucraina

O zonă împrejmuită în cartierul industrial al orașului ucrainean Harkov, cunoscută drept „cimitirul de rachete”, găzduiește peste 1.000 de explozibili și resturi de rachete, care pot reprezenta dovezi ale crimelor de război comise de Rusia împotriva Ucrainei în ultimii ani. Cimitirul a fost creat pentru a colecta dovezile războiului, iar în prezent echipa de procurori din Harkov investighează responsabilitatea oficialilor ruși de rang înalt pentru atacurile întreprinse împotriva orașelor ucrainene și a locuitorilor lor.

Conform estimărilor, Rusia a tras peste 5.000 de rachete de croazieră pe lângă alte tipuri de rachetă în timpul războiului cu Ucraina. Mai multe dintre acestea au lovit orașul Harkov, iar peste 1.700 de persoane, dintre care 44 copii, au murit în atacuri. În aceste circumstanțe, cimitirul de rachete poate furniza o mulțime de informații cu privire la modul în care rachetele au fost fabricate, întreținute, depozitate și distribuite.

Procurorii ucraineni au recuperat, înregistrat și catalogat rămășițele munițiilor pentru a obține toate informațiile necesare în vederea inculpării oficialilor ruși și a soldaților care au comis crime de război în Ucraina. Potrivit lui Dmitro Ciubenko, purtătorul de cuvânt al parchetului din regiunea Harkov, analizarea detaliată a rămășițelor munițiilor este esențială pentru investigarea responsabilității pentru presupusele crime pe teritoriul ucrainean.

Munițiile sunt marcate cu o serie de coduri care indică producătorul și mai rar unitatea militară care s-a ocupat de întreținere. Analizând tipurile de dispozitive trase, traseele lor de zbor și locațiile GPS ale locului în care au aterizat, procurorii din Harkov anchetează zeci de soldați și oficiali ruși, inclusiv pe generalul-colonel Alexander Juravliov.

Analiștii militari au declarat că Juravliov este singurul oficial rus care avea autoritatea de a ordona un atac cu rachete Smerch în districtul său. De asemenea, s-a constatat că brigada de artilerie cu rachete care a lansat atacul cu muniție cu dispersie în cartierele rezidențiale ale Harkovului a fost subordonată lui Juravliov.

Mai mulți experți militari au subliniat importanța identificării unităților responsabile pentru stocarea și întreținerea muniției, pentru investigarea potențialelor crime de război. Aceasta este o parte esențială a procesului de strângere a dovezilor care pot duce la inculparea oficialilor ruși și a soldaților ruși pentru crimele comise pe teritoriul ucrainean.

Autoritățile locale au amintit că cimitirul de rachete ar putea deveni o expoziție dedicată atrocităților comise în timpul războiului și ar putea aminti lumii întregi despre crimele comise de Rusia. În prezent, oamenii așteaptă ca toate probele colectate să fie folosite în mod corect și corect pentru ca justiția să fie făcută pentru victimele războiului.