VIDEO Zelenski: „Cei mai oportuniști șobolani ai statului terorist din Crimeea sunt deja în mișcare migratorie”

Președintele ucrainean, Volodmir Zelenski, a subliniat importanța vizitei prim-ministrului japonez, Fumio Kishida, care a avut loc într-o zi semnificativă pentru Ucraina, întrucât a marcat un an de la prima victorie împotriva forțelor de ocupație ruse. Vizita a avut o semnificație deosebită și dată fiind poziția de lider a Japoniei în apărarea ordinii internaționale existente, în calitate de președinte al G7. În cadrul discuțiilor productive avute cu Kishida, Zelenski a adus în discuție chestiuni de securitate, politice, sancțiuni, economice și umanitare.

În timpul vizitei sale, prim-ministrul japonez a onorat memoria tuturor celor ale căror vieți au fost luate de teroarea rusă și a depus o coroană de flori în fața bisericii din Bucea, simbol al brutalității agresiunii ruse asupra Ucrainei. Gestul său a fost considerat un semn de respect față de poporul ucrainean și o dovadă că liderii globali dau dovadă de curaj în vizitarea Ucrainei, în ciuda tuturor riscurilor.

Vizita lui Kishida în Ucraina a fost fără precedent, deoarece Japonia are o doctrină pacifistă după cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, în contextul disputelor teritoriale cu Moscova, Japonia s-a angajat să-și consolideze apărarea și să-și dubleze cheltuielile pentru apărare în următorii ani.

Pe de altă parte, președintele ucrainean a evocat experiența dobândită de Ucraina în alungarea forțelor ruse și mulțumirile sale față de partenerii occidentali care au sprijinit țara. El a subliniat importanța aprovizionării cu muniție și sprijinul partenerilor în timpul conflictului de pe front și a atras atenția asupra unei creșteri a livrărilor cu ceea ce este necesar în acest moment.

Mesajul președintelui Zelenski s-a încheiat cu un apel la unitate și la protejarea viitorului, demnității, libertății și istoriei Ucrainei împreună.