Într-un anumit stat american se va cere acordul părinților pentru ca minorii să poată utiliza rețelele de socializare.

Statul american Utah a adoptat recent o legislație care solicită rețelelor de socializare ca TikTok și Instagram să obțină acordul părinților înainte de a oferi acces minorilor pe platforma lor, informează Reuters și Agerpres. Textul legii va intra în vigoare în martie 2024 și a fost conceput ca reacție la îngrijorările legate de dependența tot mai mare a tinerilor de rețelele de socializare, hărțuirea online și colectarea datelor personale ale copiilor.

Această măsură vine cu o serie de controverse. Reprezentanții industriei tehnologiei și cei ai asociațiilor care militează pentru drepturile civice au considerat că această lege ar putea restricționa accesul adolescenților proveniți din medii marginalizate la resursele online, periclitând în același timp libertatea de exprimare. Cu toate acestea, autoritățile locale au susținut această lege și au argumentat că aceasta este necesară pentru a proteja sănătatea mentală a tinerilor.

În plus, autoritățile Utah-ului doresc să constrângă rețelele de socializare să ofere părinților accesul la conturile copiilor lor și să stabilească o anumită oră limită care să îi împiedice pe minori să acceseze aceste platforme în timpul nopții. Noua legislație prevede de asemenea pedepsirea prin amenzi a platformelor care îi vizează pe utilizatorii mai mici de 18 ani prin intermediul unor algoritmi dependenți.

Rețelele de socializare nu sunt singurele care sunt vizate de astfel de legi. Statul California a introdus deja legi foarte stricte privind confidențialitatea prin setări implicite pentru minori, în timp ce alte state americane, precum Ohio și Connecticut, prevăd adoptarea unor legi similare celei din Utah.

Această măsură vine ca răspuns la îngrijorările tot mai mari în Statele Unite și în alte țări din jurul lumii referitoare la influența TikTok asupra tinerilor și a modului în care algoritmii acestei rețele de socializare pot fi folosiți pentru a influența opinia publică în favoarea guvernului de la Beijing. Jurnaliștii de la The Washington Post au notat recent că guvernul american a dat un ultimatum grupului chinez ByteDance, cel care deține rețeaua de socializare, să-și vândă afacerea pentru a evita interzicerea sa în SUA din motive de spionaj pentru guvernul chinez.

În concluzie, această lege din Utah urmărește să ofere o protecție mai mare tinerilor împotriva efectelor negative ale rețelelor de socializare. Deși această măsură poate avea efecte pozitive, există și posibilitatea ca ea să restrângă accesul adolescenților la resursele online și libertatea de exprimare. Prin urmare, este important ca orice astfel de decizie să fie luată cu precauție și să fie echilibrată pentru a îndeplini obiectivele vizate fără a afecta negativ alte aspecte importante.