Frontiera dintre Armenia și Turcia este deschisă parțial.

Armenia și Turcia au anunțat intenția de a deschide punctele de trecere ale frontierei dintre ele, după 30 de ani de închidere. Prin intermediul informației oficiale, am aflat că punctele de trecere vor permite inițial doar accesul pentru diplomați și cetățenii altor state. Această mică deschidere ar urma să se pună în practică începând cu sezonul turistic.

Decizia vine după ce cele două țări au decis să reia zborurile directe între ele și după ce Turcia și-a redeschis granița cu Armenia în februarie, pentru a primi ajutoare și echipamente medicale în contextul cutremurelor care au avut loc în Turcia și a afectat obiective din Iran.

Relația dintre cele două țări a fost tensionată în ultimele decenii, din cauza masacrelor comise de Imperiul Otoman asupra populației armene în urmă cu mai mult de un secol. Totuși, spre sfârșitul anului trecut, Armenia și Turcia și-au restabilit relațiile diplomatice.

Unul dintre motivele tensionării relațiilor dintre aceste țări a fost conflictul di Nagorno-Karabah, care datează din trecut. Azerbaidjanul a pierdut în urma acestei probleme controlul asupra populatiei de armeni din Nagorno-Karabah. Turcia a închis granițele cu Armenia, în semn de solidaritate cu Azerbaidjanul. Închiderea acestor granițe a creat probleme economice serioase pentru Armenia.

Ulterior, în toamna anului 2020, a izbucnit un nou conflict între Armenia și Azerbaidjan, care s-a încheiat printr-un armistițiu negociat de Rusia, la insistența ambelor părți. Conform acordului, Armenia a fost nevoită să renunțe la o parte din enclavele Nagorno-Karabah și a oferit teritorii azere din jurul lor.

Această deschidere mică a punctelor de trecere a frontierelor dintre cele două țări este importantă, însă, tinând cont de timpul îndelungat în care acestea au fost închise, este necesară o perioadă de timp pentru a putea fi făcute orice schimburi eficiente între cele două țări. Cu toate acestea, începutul deschiderii punctelor de trecere ale frontierelor este un pas către aplanarea tensiunilor dintre aceste țări și sper din tot sufletul ca acest lucru să se materializeze cu succes.

În concluzie, cel mai important lucru este reduceresrea tensiunilor dintre aceste țări și normalizarea relațiilor dintre ele, iar această deschidere a frontierelor este un bun început.